Robert Levandovski: Gol mašina 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Razlika u fudbalskoj klasi, klupskoj filozofiji i platežnoj moći između Crvene zvezde i Bajerna toliko je nepremostiva da srpski prvak ne bi ostao na nogama u dvomeču Lige šampiona sa nemačkim šampionom Bajernom ni da za realizaciju tima iz Minhena nije zadužen Robert Levandovski, ali verovatno ne bi prošao takvu rezultatsku golgotu da se strelac čak pet od devet pogodaka ne „hrani“ golovima i ne igra u životnoj formi.

– Moram nešto da vam priznam… Ja sam zavisnik od golova – napisao je na Tviteru fantastični Poljak posle revanša u Beogradu, odakle je za uspomenu poneo fudbalsku loptu i novi rekord elitnog UEFA takmičenja.

Samo još genijalni Lionel Mesi u svom CV-ju ima četiri „komada“ na jednom meču LŠ, ali je 31-godišnji Levandovski brže složio svoj poker – za svega 15 minuta utakmice na „Rajku Mitiću“, gde su jedino još Gorecka i Toleso matirali Milana Borjana.

– Robert je nestvaran napadač, u sjajnoj je formi, možda i boljoj nego prošle sezone, ludo je što postiže golove u svakoj utakmici. Četiri gola u 15 minuta, vau – prvoj „violini“ reprezentacije Poljske divi se i drugi Bajernov centarfor Tomas Miler, čiji ulazak na teren je verovatno sprečio još veću Zvezdinu bruku, pošto je njegov čudesni kolega pošteđen naprezanja u završnici meča.

Mada, Robert toliko voli da šutevima nogama ili glavom vraća rivala na centar da je svojevremeno taj osećaj uporedio sa letenjem, poželevši da ga doživi svaki čovek na svetu i priznavši da mu je posle golova „malo problem“ da se vrati u realnost.

Samo što je to malo kod njega toliko sitno da je za pet i po sezona na „Alijanc areni“ dao 144 gola u 171 meču, od čega 63 u Ligi šampiona, gde je posle rušenja Zvezde pretekao Karima Benzemu na 4. mestu liste Top strelaca.

Lični bundesligaški rekord postavio je u sezonama 2015/2016. i 2017/2018, kada je s (po) 30 hitaca u centar mete potvrdio opravdanost svog prelaska na viši nivo, jer je pre isteka ugovora i transfera u Bajern bez obeštećenja vedrio i oblačio u „manjoj“ Borusiji iz Dortmunda.

Koliko ovom nesuđenom fudbaleru beogradskih crveno-belih leži prvenstvo Nemačke govori, između ostalog, to što je pre četiri leta neverovatnih pet puta za osam minuta zatresao mrežu Volfsburga, a niko na svetu posle njega nije tom brzinom i učestalošću savlađivao golmane.

I, pre deceniju, Zvezdi (za 1.000 evra mesečne zarade) preporučeni napadač nema nameru da se tu zaustavi, štaviše, sa 16 pogodaka na 12 susreta domaće lige i 10 u LŠ vodi u trci za titulu „kralja strelaca“ Evrope. S obzirom da je starije dete bivšeg džudiste Krištofa i odbojkašice Ivone, rođeni brat mlade odbojkašice Milene, suprug nekada svetski vrlo priznate karatistkinje Ane i otac dvogodišnje Klare trenutno na +5 u odnosu na Mesija, pošto je Argentinac u 2019. do sada postigao 46 pogodaka.

A da pritom diplomac Sportske akademije u rodnoj mu Varšavi ima vremena za privatni biznis u oblasti marketinga, humanitarni rad i obaveze iz delokruga UNICEF-ovog ambasadora dobre volje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari