Roditelji u panici, nadležni se prepucavaju 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Da li je Krizni štab nadređen anonimnom Timu za škole? Da li ova dva tela međusobno sarađuju, s obzirom da u oba sede predstavnici Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete? Da li i jedni i drugi barataju istim podacima o broju zaražene dece?

Ako je „Batutova“ baza izvor tih podataka, a verujemo da jeste, kako je moguće da se stavovi Kriznog štaba i Tima za škole toliko razlikuju?

Ovo su samo neka od pitanja na koje nadležni treba da odgovore, umesto što se prepucavaju preko medija, stvarajući još veću konfuziju u javnosti.

Nakon dramatičnih upozorenja lekara da je sve više dece i mladih zaraženo virusom korona, da mnogi imaju teže forme bolesti i da je prelazak na onlajn nastavu neizbežan, kao „hladan tuš“ je u petak došla odluka Tima za škole da najveći broj obrazovnih ustanova u Srbiji od danas nastavlja sa redovnom nastavom.

Spisku lokalnih samouprava u kojima srednje škole prelaze na kombinovani model rada dodat je samo Niš, a u tom režimu, kao i prethodne sedmice, ostaju Beograd, Šabac i Vrnjačka Banja.

Sve ostale osnovne i srednje škole rade kao da su u zelenoj zoni, dok statistika o broju obolelih od kovida 19 svedoči da se cela zemlja „crveni“.

Na nelogičnost odluke Tima za škole upozorio je epidemiolog Branislav Tiodorović koji se začudio jer sve škole u zemlji nisu poslate na onlajn rad bar desetak dana, što je stav koji su, kako je rekao, podržali svi iz medicinskog dela Kriznog štaba.

Usledila je reakcija Ministarstva prosvete koje je „apelovalo na sve aktere da se suzdrže od olakog davanja ocena medijima bez egzaktnih podataka i pokazatelja“, a ministar prosvete Branko Ružić pozvao je članove medicinskog dela Kriznog štaba da prisustvuju sledećoj sednici Tima za škole.

Iako su tvrdili da odluku o prelasku svih škola na onlajn nastavu može da donese isključivo Krizni štab, nadležni u Ministarstvu prosvete su promenili mišljenje, pa sada kažu da bi takvu meru ipak mogao da izrekne Tim za škole, ali isključivo u slučaju da parametri pokažu znatno pogoršanje epidemiološke situacije u svim jedinicama lokalne samouprave.

– Udruženje „Roditelj“ je u nekoliko navrata apelovalo i na Krizni štab i na Ministarstvo prosvete da ne rade ispitivanje mišljenja i stavova roditelja i šire javnosti kroz nasumične neusaglašene izjave. Dovoljno je stresno što se svaki petak saznaje kakav je raspored od sledeće sedmice, a ovako paušalno spekulisanje je u najmanju ruku neozbiljno i neodgovorno. Što se tiče porasta broja zaražene dece i odluka Kriznog štaba i Tima za škole, mogu da kažem da smo apelovali na oba tima još pred početak školske godine da se prvo usaglase među sobom i da javnost izveštavaju odgovorno – kaže za Danas Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“.

Roditelji u panici, nadležni se prepucavaju 2
Jasna Janković Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Na pitanje da li je pominjanje mogućnosti prelaska na onlajn nastavu bio probni balon, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, odgovara:

– Ako jeste, onda je probni balon uspešno lansiran. Najviše su se uznemirili roditelji. Mnogo njih me zvalo i ja sam pokušala da ih smirim jer mi se čini da situacija nije izmakla kontroli. Nemir su zapravo uneli lekari, a nisam čula da je ministar Ružić komentarisao nešto u tom smeru. Prošle nedelje su samo srednje škole u tri lokalne samouprave bile na kombinovanoj nastavi što je najbolja situacija od početka školske godine i bilo je evidentno da se diže panika. Iskustvo mi govori da kad se pusti probni balon, to ima neku svrhu. Na osnovu toga zaključujem da će u narednom periodu doći do neke obustave nastave – kaže Janković.

A ono što je naljutilo Ministarstvo prosvete nije nikakva novina. Tiodorović je u izjavi medijima ponovio sve što se zna: da su zvanični i stvarni podaci u raskoraku, da je broj obolelih đaka možda dvostruko veći od prijavljenog, da se ne testiraju sva deca, da neki roditelji šalju decu u školu i sa simptomima koji ukazuju na kovid.

A sve to je morao da zna Tim za škole kada je odlučivao kako će nastava izgledati u narednom periodu.

Umesto toga, Tim se očito držao samo zvanične statistike koja „puca“ od optimizma – u periodu od 14.do 20. oktobra registrovano je 4.327 zaraženih učenika, školskog uzrasta od šest do 18 godina, što je svega 0,57 odsto od ukupnog broja đaka.

S druge strane, zvanični podaci pokazuju da je u istom periodu prisustvo korona virusa potvrđeno kod 46.000 građana. Ako lekari kažu da je među zaraženim sada oko 20 odsto dece, jasno je da su brojke ne podudaraju. A ako tome dodamo da je broj stvarno obolelih dva ili čak tri puta veći od onog koji se saopštava, samo se može naslutiti koliko je inficiranih đaka.

– Nama je bitan broj, što brojevi budu realniji, to ćemo imati realniju sliku. Ljudi još uvek zaziru da prijave ako su se deca razbolela. S druge strane, upravo sam od roditelja čula da ne testiraju decu bez temperature. Samim tim se ne može potvrditi prisustvo virusa, a bez toga se odeljenja ne mogu uputiti na onlajn nastavu – kaže Jasna Janković.

Telefon naše redakcije krajem prošle nedelje se usijao od poziva roditelja i nastavnika koji potvrđuju reči predsednice Unije.Nastavnici se žale da u odeljenjima ima i po pet učenika sa simptomima infekcije, ali da uprave škola ne preduzimaju ništa.

Čak i tamo gde je prisustvo virusa potvrđeno testom, odlaže se prelazak na onlajn nastavu, osim ako se više učenika razbolelo u istom trenutku. To je jedan od mogućih razloga malog broja odeljenja i grupa koji su zbog transmisije virusa prebačena na neki od atipičnih oblika nastave.

„Nije na Ministarstvu prosvete, a ni na Timu za škole i zaposlenima u školama da utvrđuju odgovornost roditelja, da li testiraju svoju decu i izoluju ih ukoliko su ukućani zaraženi, već da obezbede maksimalnu disciplinu poštovanja epidemioloških mera u školama, prate stanje i reaguju usled pogorošanja stanja, što i čine“, navode iz Ministarstva prosvete.

Iz Udruženja „Roditelj“ poručuju:

– Nije na nama da procenjujemo da li treba ili ne treba zatvarati škole, to treba da rade stručnjaci, a građani bi trebalo da imaju poverenja u njih, s tim što se izjavama koje slušamo poslednjih dana to poverenje urušava – kaže Dragana Soćanin.

Ona ističe da su mnogi roditelji u opravdanom strahu da šalju decu u škole zbog velikog broja zaraženih, a sa druge strane, dosta njih ne može da organizuje svoje vreme kada su deca na onlajn nastavi.

– Jasno da je najizazovnije roditeljima dece predškolskog i mlađeg školskog uzrasta, jer oni moraju da ostaju kod kuće ukoliko se nastava bude održavala isključivo onlajn. Često se dešava da deca i u vrtiće i u škole dolaze bolesna. S jedne strane razlog tome što se ne testiraju sva deca, sa druge strane roditelji jednostavno nemaju opcije. Dodatni pritisak dolazi i od poslodavaca, ova situacija traje skoro dve cele godine i čini mi se da su i slobodni dani svima na izmaku, a i bolovanja su bila veoma česta. Roditelji su svakako na izmaku snaga – navodi Soćanin.

Logično je, dodaje, da Ministarstvo ne razmišlja u pravcu onlajn nastave, što zbog svesti o tome šta to za roditelje znači, što zbog toga što do sada nisu izašli sa rešenjem prilagođene, a ujednačene nastave koja će u jednakoj meri rasteretiti i nastavnike i roditelje i decu.

– Prilagođeno i ujednačeno podrazumeva da sve škole usvoje isti model rada nastave na daljinu, pa kada su mlađa deca na onlajn nastavi da, na primer, ne moraju da rade i šalju domaće zadatke, nego da samo slušaju predavanja ukoliko postoje uslovi za to, te da im roditelji pomognu u savladavanju gradiva u skladu sa svojim kapacitetima i slobodnim vremenom. Ova situacija zahteva prilagođavanje, po cenu da se i ne obradi u potpunosti predviđeno gradivo – kaže Soćanin.

A da se sa gradivom već kasni potvrđuju nezvanični podaci iz škola koje sve teže nalaze stručne zamene. Unija sindikata prosvetnih radnika je još pre desetak dana upozorila da je u svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto nastavnika van sistema zbog zaražavanja ili izolacije.

– Nama se čini da je pretpošla nedelja bila gora od prošle, ali nikad do sada Krizni štab i Tim za škole nisu vodili računa o organizaciji nastave. Škole su prepuštene same sebi – kaže Jasna Janković.

Ministarstvo je, međutim, sve vreme tvrdilo da saznanja o masovnijem obolevanju nastavnika nema, a jedini podatak koji je saopštio resorni ministar je bio da je svega 1,8 odsto zaposlenih u školama zaraženo.

Ipak, već dva uzastopna petka Ministarstvo u dopisu školama „upućuje diretore na intenzivnju saradnju prilikom sagledavanja mogućnostu za obezbeđivanja stručne zamene za nastavnike koju su na bolovanju ili u izolaciji“ i sugeriše direktorima da „razmotre sve mogućnosti dodatnog angažovanja nastavnika koji rade u školi, da bi učenici imali što manje nerealizovanih časova“.

Edukacija umesto apela

– Umesto da stručnjaci i Ministarstvo prosvete samo apeluju na roditelje da se deca vakcinišu, trebalo bi i da uvedu predavanja koja će imati za cilj povećanje zdravstvene pismenosti dece, ali i roditelja. Ovo je možda najpotrebnije u srednjim školama, gde su učenici u godinama kada već mogu da donesu odluke za sebe. Važno je razgovarati sa njima i o tome koji su izvori informacija relevantni, kako da prepoznaju lažne vesti i širenje panike i  na osnovu kojih informacija da donose zaključke i odluke – ističe Dragana Soćanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari