Bivša NBA zvezda Denis Rodman, pozivajući se na svoje prijateljstvo sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, zatražio je oslobađanje američkog državljanina korejskog porekla koji je osuđen na 15 godina teškog rada u Severnoj Koreji.


„Pozivam vrhovnog vođu Severne Koreje, ili Kima, kako ga ja zovem, da mi učini uslugu i oslobodi Keneta Baea“, napisao je Rodman na svom Tviter nalogu. On je kasnije rekao da je ta poruka bila direktan odgovor na izazov koji mu je upućen u uvodniku u lista Sijetl tajms da zatraži od Kima da oslobodi tog čoveka ako su njih dvojica stvarno prijatelji.

Rodman je posetio Severnu Koreju u februaru, kada je sedeo pored Kima dok su gledali egzibicionu košarkašku utakmicu. Njegova poseta bila je u vreme velikih tenzija između Pjongjanga i Vašingtona i nije je odobrio američki Stejt department. Kenet Bae je turoperater koji je uhapšen u Severnoj Koreji u novembru. Vrhovni sud u toj zemlji prošle nedelje ga je osudio zbog navodnih „neprijateljskih delovanja“ protiv države.

Ministarstvo spoljnih Severne Koreje je u nedelju saopštilo da je 44-godišnji Bae iz američke države Vašington ušao u zemlju pod lažnim identitetom. Bae je najmanje šesti Amerikanac koji je uhapšen u Severnoj Koreji od 2009. Drugi uhapšeni su vremenom ili deportovani ili oslobođeni posle putovanja istaknutih Amerikanaca u Pjongjang, uključujući bivših američkih predsednika Bila Klintona i Džimija Kartera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari