Rodoljub Kubat: Profesor bunta 1Foto: NovaS Marija Janković

„Morala bi većina stvari u životu Crkve da bude transparentnija. Sive zone su opasne. Mi nemamo razloga da bilo šta krijemo, jer Otac nebeski, u kojeg verujemo, ionako sve vidi. Sloboda je u osnovi naše vere, sloboda je u osnovi savremene demokratije. Bog nas je stvorio slobodnim i odgovornim“, rekao je u jednom od intervjua profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, Rodoljub Kubat.

Da njegove reči nisu samo puke fraze kakve smo navikli da čujemo od političara i drugih javnih ličnosti, svedoče njegova dela.

Naime, Kubat se poslednjih meseci našao na udaru vrha SPC, da bi mu nedavno Sinod oduzeo blagoslov da predaje, odnosno, uručio mu otkaz, suprotno zakonu i statutu Univerziteta.

A sve zbog toga što Kubat, kako reče, ne želi ništa da krije, da gura pod tepih, ne samo on, već smatra da to ne treba da radi ni fakultet na kom predaje, pa na kraju ni Crkva.

Puno je afera, puno zataškavanja ali i teških optužbi sa kojima se suočavaju pojedini profesori Bogoslovskog – sveštenici, pa i episkopi bliski patrijarhu Irineju.

Od višestrukog silovanja studentkinja, do slučaja otmice jednog studenta za koju je osumnjičen vladika – i to jer su bili u vezi sa istom devojkom.

Kubat insistira da se o ovim slučajevima otvoreno govori, da se stvari isteraju na čistač i procesuiraju, oni koji su krivi kazne, a ljaga skine i sa Bogoslovskog i sa SPC.

Osim naučnim radom, Kubat se bavi pisanjem i za širu publiku.

Nedavno je objavio tekst „Teologija bunta“ u kojem na prijemčiv način, kroz primere iz Svetog pisma, objašnjava zašto „Bog voli buntovnike, a ne slepe poslušnike“ i koliko je važno boriti se za ličnu ali i društvenu slobodu i dostojanstvo.

Zbog toga često kritikuje i aktuelni režim, ali i bliskost pojedinih crkvenih velikodostojnika sa predstavnicima vlasti.

Rodoljub Kubat je rođen 23. januara 1969. u Bosanskom Grahovu, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Na Bogoslovskom fakultetu je diplomirao 1996. Magistarski rad odbranio je 2000, a godinu dana nakon toga počinje njegova profesorska karijera na katedri Sveto pismo Starog zaveta.

Usavršavao se u inostranstvu i govori nekoliko stranih jezika.

Doktorsku tezu pod naslovom Anđeo Gospodnji u Starom zavetu odbranio je 2005. Napisao je pet knjiga i objavio oko 50 naučnih radova. Trenutno radi na Leksikonu biblijske egzegeze, projektu na kojem učestvuje 235 autora od toga 130 iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.