Rok kamp u Zaječaru primio prve stanare: “Nismo zadovoljni uslovima, a izbor grupa je očajan” 1Foto: M. S. / Danas

Pripreme za 56. Gitarijadu u Zaječaru uveliko traju. Asfaltira se prilaz, kosi se trava, a u kamp su stigli i prvi gosti. Jaka kiša i nevreme napravili pometnju.

I pored toga što nije najavljen tradicionalni kamp za posetioce Gitarijade iz drugih gradova, kamp je danas primio prve goste.

Kako za Danas kaže, Stefan Veljković, volonter u rok kampu, do sada je došlo oko petnaestak kampera, a tek se očekuje dolazak drugih.

Rok kamp u Zaječaru primio prve stanare: “Nismo zadovoljni uslovima, a izbor grupa je očajan” 2
Foto: M. S. / Danas

“Za sada je oko 15 gostiju. Ima nekoliko Bugara. Kao i do sada, kamp je besplatan, a plaća se samo karta za ulazak na Gitarijadu koja iznosi 1.200 dinara. Za kampere je obezbeđen jedan besplatni obrok, pasulj, paprika i kupus, a to pripremaju izviđači”, istakao je Veljković.

Dule Mihajlović iz Pirota godinama dolazi na Gitarijadu. Kaže “prvi put je kao maloletnik bio još davne 1992. godine”.

“Sada imam 49 godina. Iz Pirota sam ali živim u Nišu. Bio sam nekada redovan ovde, zatim sam napravio pauzu, ali od 2016. Godine opet sam svake godine ovde. Ono što mogu da kažem da smo nekada dolazili vozom ili autobusima, a sada je drugačije. Mislim da je nekada bilo bolje, ali važno je da ova manifestacija opstane. Dolazim ovde isključivo zbog druženja”, ističe Mihajlović.

Rok kamp u Zaječaru primio prve stanare: “Nismo zadovoljni uslovima, a izbor grupa je očajan” 3
Foto: M. S. / Danas

Goran Janačković iz Temske kaže da i on dolazi godinama na Gitarijadu, ali napominje da su uslovi u kampu katastrofalni.

“Toalete nisu postavili, obećali su hranu, tuševe su nam postavili sinoć. Program ove godine nije toliko loš, ali je potrebna jedna velika strana grupa koja će da uzdigne ovu manifestaciju”, objašnjava naš sagovornik.

Ekipa iz Beograda koja ima oko 50 godina, nije želela da kaže svoje ime, ali su kažu da bez obzira na sve oni su redovni od osnivanja Gitarijade.

Rok kamp u Zaječaru primio prve stanare: “Nismo zadovoljni uslovima, a izbor grupa je očajan” 4
Foto: M. S. / Danas

“Uslovi u kampu su blagi užas. Sve gore i gore. Nadam se bar da će biti dobra muzika”, kaže D. P. iz Beograda za Danas.

Oni su podsetili kako je nekada kamp izgledao, i kako je vojska vodila računa o svemu, a sada su, kako oni kažu, “tuševi postavljeni bez kabina, toaleta nema, a i teško se postavljaju šatori”.

“Sve mi nedostaje kako je nekada bilo. Jedno što ne želim sada to su racije policije, koje su nekada bile redovne”, uz osmeh kaže naš sagovornik.

Rok kamp u Zaječaru primio prve stanare: “Nismo zadovoljni uslovima, a izbor grupa je očajan” 5
Foto: M.S. / Danas

Vesela ekipa omladinaca iz Niša već par godina redovno dolazi na Gitarijadu.

“Mi smo iz Niša. Imam 19 godina, a od 15 godine redovno dolazim. Nisam zadovoljna Gitarijadom. Bendovi su očajni, kamp iz godine sve gori, jedino što podržavamo je to što se naplaćuje ulaz”, objašnjava Sara Stojković iz Niša.

Trenutno u Zaječaru pada jaka kiša, grad i olujni vetar, tako da će kampere pored, kako oni kažu, “loših uslova”, sada problem praviti i blato.

Zaječarska Gitarijada, 56. po redu, biće održana od 24. do 26. avgusta. Prodaja karata u Zaječaru počela je danas na nekoliko lokacija.

Organizatori najstarijeg rok festivala na Balkanu pripremili su zanimljiv program za fanove iz zemlje i regiona – od 24. do 26. avgusta na Kraljevici nastupiće rok veterani potpomognuti mladim snagama.

Pored takmičenja demo bendova, zaštitni znak Gitarijade postala je titula „rokonačelnika“ – ove godine ta čast pripala je poznatom svetskom basisti Marku Mendozi (Whitesnake, Thin Lizzy, Journey, The Dead Daisies), kojem će gradonačelnik Zaječara Boško Ničić svečano predati ključeve grada na otvaranju na Feliks Romulijani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari