Rok za otvaranje Doma zdravlja u Rači prošao pre pet meseci, građani i dalje obilaze improvizovane ordinacije 1Ilustracija Foto: Radmila Marković Danas

Dom zdravlja u Rači od 2018. godine čeka na rekonstrukciju. Posle više raspisanih pa poništenih tendera i pandemije, radovi su konačno počeli prošle godine ali je postavljeni rok za otvaranje Doma zdravlja prošao pre pet meseci. Za to vreme, Račani i dalje obilaze improvizovane ordinacije u iznajmljenim lokalima koji se plaćaju novcem iz budžeta.

Radni dan, 11 časova. Ispred Doma zdravlja u Rači u rekonstrukciji ekipa N1 zatekla je dva radnika, dva psa i mačku. Nema kamiona, mašina niti indicija da je gradilište iza žute trake i znaka zabranjeno zaustavljanje i parkiranje. Kamera je okrenuta i isključena, pa meštani stiču hrabrost da govore da „godinu i po dana umesto na jednom mestu, idu na devet lokacija da bi dobili zdravstvenu zaštitu“. Uključena kamera za jedan broj Račana znači – muk. Ne i za uzbunjivača iz ove varošice kod Kragujevca.

„Na tabli piše da je to trebalo biti gotovo 18. marta ove godine, međutim, to nije. Lokalna uprava i rukovodstvo Doma zdravlja bi trebalo da utvrde zašto kasne radovi iz prostog razloga što se u Rači osam lokala plaća po dobroj ceni. Ko to plaća? Dole kod crkve u Rači postoji stara škola koja je renovirana pre sedam-osam godina, u kojoj je mogao da se smesti kompletan Dom zdravlja i da građani Rače imaju kompletnu uslugu na jednom mestu“, kaže Tomislav Veljković, uzbunjivač iz Rače.

Ambulante, specijalisti, laboratorija, direktor i računovodstvo smešteni su na šest lokacija u varoši a u selima Đurđevo i Malo Krčmare su tri specijalističke ordinacije. Svuda se radi samo pre podne, od ponedeljka do petka. Roditelji i deca zimus su čekali na hladnoći ispred lokala koji je okrečen i proglašen za pedijatriju.

„Građani Rače se već godinu i po dana se leče po raštrkanim ambulantama, od kojih su šest u samoj Rači i tri su u okolnim selima. Iza mene se nalazi dečje odeljenje, koje je improvizovana baraka i koja do pre nekog vremena nije imala čekaonicu i oni su je sklepali od nekog lima. Smatram da građani Rače ne zaslužuju ovakav tretman i deca u 21. veku“, naglasio je Saša Glišić iz Demokratske stranke u Rači.

Opozicionar Jovan Golubović apeluje na ministra Marka Blagojevića i predsednika opštine Rača Nenada Savkovića da preuzmu odgovornost i spreče dalje maltretiranje meštana šetnjom od jednog do drugog lokala u Rači i selima u potrazi za zdravstvenom zaštitom.

„Ovo je po svemu sudeći jedan račanski Skadar na Bojani. Svaki projekat liči jedan na drugi. kao što smo imali obnovu vrtića kod koga su probijeni rokovi. Odgovoran za kašnjenje ovog projekta je svakako onaj koji je potpisan na tabli. Ovde piše da je naručilac Opština Rača, a naručilac 1 je Kancelarija za javna ulaganja“, pojašnjava Golubović, inače iz Narodnog pokreta Srbije.

Do kada će Račani čekati na rekonstruisani Dom zdravlja za N1 nisu odgovorili nadležni – Ministarstvo za javna ulaganja, predsednik opštine Rača Nenad Savković i direktor Doma zdravlja Dejan Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari