Grad odustao od rekonstrukcije Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti u Paunovoj, pacijenti i njihovi srodnici najavili protest 1Foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Najosetljiviji pacijenti koji se u okviru porodične terapije leče od alkoholizma, kockanja, psihoaktivnih supstanci, sedativa, ostali su bez svoje bolnice, jer Grad Beograd nije odobrio rekonsturkciju zgrade Dnevne bolnice „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj ulici, upozorili su pacijenti i njihovi srodnici i za večeras najavili protest.

Rad te ustanove, u kojoj lekari kroz jedinstveni terapijski program, spašavaju živote već 40 godina doveden je u pitanje.

“U velikom smo problemu. Zabranjeno nam je da uđemo u zgradu”, rekao je za portal Nova.rs kaže psihijatar primariju dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti pri Institutu za mentalno zdravlje.

Sve to mesecima znaju i gradonačelnik Aleksandar Šapić i Ministarstvo zdravlja i niko ništa ne preduzima, a reč je o bolnici koja prima pacijente sa članovima porodice i leči kroz terapiju u zajednici. Zgrada bolnice, međutim, neuslovna je za rad, a Građevinska inspekcija je zabranila korišćenje, podseća portal.

Grad odustao od rekonstrukcije Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti u Paunovoj, pacijenti i njihovi srodnici najavili protest 2
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Nadležne u Gradu i Ministarstvu zdravlja upozoravamo na probleme već mesecima, naglašava dr Mladenović.

On kaže kako je Institut bio spreman da sanira zgradu, ali da za radove nisu dobili dozvolu od Grada.

„To je zgrada stare škole koja pripada Gradu Beogradu, a dobili smo je na korišćenje pre 40 godina, sa neograničenim rokom, uz obavezu da je održavamo. Kada smo došli u situaciju da moramo da je sredimo, Grad nam to ne dozvoljava i sada smo u velikom problemu. Morali smo da zatvorimo bolnicu od koje zavisi stotine ljudi, koji su veoma osetljivi”, naglašava dr Mladenović.

Agencija FoNet je tokom dana na više adresa u Ministarstvu zdravlja i gradskoj upravi pokušala da dobije komentar o mogućem rešenju za zgradu bolnice i trapiju pacijenata, ali su odgovori nadležnih izostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari