Rumunsku granicu je od kraja juna ilegalno prešlo 56 državljana Srbije, koji su izjavili da su Romi iz Vojvodine i zatražili status izbeglice, javili su juče mediji u Rumuniji. Ovi ilegalni emigranti su naveli da „imaju probleme u selima gde su živeli“. Pogranična policija je saopštila da će danonoćno biti pojačan broj policajaca na pograničnim prelazima sa Srbijom.

Rumunsku granicu je od kraja juna ilegalno prešlo 56 državljana Srbije, koji su izjavili da su Romi iz Vojvodine i zatražili status izbeglice, javili su juče mediji u Rumuniji. Ovi ilegalni emigranti su naveli da „imaju probleme u selima gde su živeli“. Pogranična policija je saopštila da će danonoćno biti pojačan broj policajaca na pograničnim prelazima sa Srbijom. Prva grupa od osam osoba koja je tražila azil prešla je ilegalno granicu iz Srbije 20. juna, ali je poslednjih nekoliko dana broj ilegalnih prelazaka, i to celih porodica, učestao, navode rumunski mediji.
Strani državljani koji ilegalno dođu u Rumuniju i zatraže status izbeglica smeštaju se u postojeće centre dok se za svaku osobu pojedinačno ne donese odluka da li će biti prihvaćen ili odbijen njihov zahtev.
Potpredsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković za Danas kaže da nije iznenađen ovakvim slučajevima migracije, jer su „maltretiranja Roma sve učestalija“. Vojvodina u tom smislu, kako kaže, nije specifična sredina, jer se šikaniranja pripadnika romske populacije događaju širom Srbije. Pozivajući se na poslednja istraživanja relevantnih institucija, Acković naglašava da je stanovništvo Srbije sve manje tolerantno prema Romima. Prema njegovim rečima, istraživanja ukazuju da su Romi, Albanci i Amerikanci najomraženiji narodi u Srbiji. Podaci o broju ilegalnih prelazaka Roma iz Srbije nisu poznati, jer se takvi podaci skrivaju, tvrdi Acković. On kaže da je broj Roma vraćenih u poslednje tri godine iz zemalja EU u Srbiju znatno veći od 12.000, kako se zvanično navodi, i da je reč o oko 50.000 Roma. I. K. i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari