RTS: Film Dara iz Jasenovca nezakonito na EON 1Foto: Dejana Majstorovic

Film „Dara iz Jasenovca“ nezakonito je emitovan na platformi EON kompanije SBB, saopštila je danas Radio-televizija Srbije (RTS) i navela da je to povod da SBB tuže i RTS i vlasnik filma.

U saopštenju se navodi da je RTS blagovremeno sve emitere koji preuzimaju njegov program obavestio o pravima koja ima za televizijsku svetsku premijeru filma „Dara iz Jasenovca“.

Od vlasnika filma „Dara iz Jasenovca“, RTS je kupio pravo emitovanja na svom Prvom programu, na svojoj internet platformi RTS Planeta i u kablovskoj mreži bez mogućnosti odloženog gledanja i gledanja na mobilnim telefonima, tabletima i računarima.

„Nikome nismo dali ništa što mu ne pripada. Ali, u skladu s bahatim kršenjem zakona, SBB je oteo nešto na šta nema pravo, da na svojoj platformi EON emituje ‘Daru iz Jasenovca’, što je povod da ga tuže i RTS i vlasnik filma“, navodi se u saopštenju.

Javni servis je dodao da SBB i dalje ne poštuje zakone Srbije, presudu suda i nastavlja sa pljačkom i građana Srbije i RTS.

„Umesto što bez ikakvih dokaza optužuje RTS za nešto što on nije učinio, SBB bi prvo trebalo da objasni zašto je nezakonito emitovao na svojoj platformi EON film ‘Dara iz Jasenovca’. I da objasni svim građanima Srbije zašto pljačka i njih i RTS jer na svojoj platformi EON nezakonito emituje programe najgledanije televizije u Srbiji“, piše u saopštenju.

Podseća se da je Privredni sud u Beogradu februara 2019. godine presudio da SBB nezakonito emituje programe RTS na svojoj platformi EON i da je RTS za istovetno kršenje zakona svojevremeno tužio i TV Pink i da su sve sudske instance – Privredni sud, Privredni apelacioni sud i Vrhovni kasacioni sud – presudile u korist RTS.

„SBB pljačka i građane Srbije i RTS i tako što neovlašćeno omogućava odloženo gledanje naših sadržaja. To pravo on može da stekne jedino na osnovu ugovora sa RTS, ali naučen da se dugi niz godina ponaša bahato, da za njega ne važe zakoni Srbije, SBB odbija da potpiše taj ugovor sa našom kućom“, navodi se u saopštenju.

Kompanija SBB saopštila je danas da korisnici EON aplikacije nisu mogli da gledaju film „Dara iz Jasenovca“ prikazan u subotu uveče na Radio-televiziji Srbije (RTS) jer je tako odlučio RTS, ograničivši gledanje filma preko multiskrin aplikacije i da se to „izgleda“ odnosilo samo na SBB korisnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.