Ruši li se Starica u čijem je podnožju Majdanpek i širi li se Rudnik bakra, aktuelno i važno pitanje za Majdanpečane 1Foto: P. Brandušanović

Krajem novembra prošle godine Majdanpečane je uznemirila priča da će se rudnik proširiti i ući u grad i da će brdo Komo koje je, kao i Starica, prirodna brana između Majdanpeka i rudnika biti srušeno. Nakon protesta i razgovora aktivista sa kineskim rukvodstvom rudnika gde je dobijena garancija da se Komo neće rušiti niti rudnik širiti prema gradu situacija se smirila. Pojavljivanje bagera na vrhu Starice ovih dana, ponovo je izazvalo uznemirenje među stanovnicima grada rudara.

Majdanpečani decenijama žive pored rudnika i od rudnika, naučeni na miniranje, prašinu, zvuk teških vozila. Od uticaja rudarenja štite ih planina Starica i brdo Komo.

Nedavno pojavljivanje bagera na vrhu Starice i širenje tih fotografija na društvenim mrezama izazvalo je paniku među Majdanpečanima da će Starica biti srušena.

Među onima koji su tražili odgovore na ovo važno pitanje bio je i odbornik novog saziva Skupštine opštine Majdanpek Martin Bežinarević, koji nam je rekao da je “u potrazi za odgovorima srpska strana uprave rudnika ostala nema, kao i sama opština Majdanpek”.

„Nedugo nakon što smo javno krenuli da govorimo o ovom potencijalnom problemu kontaktirao me je direktor kineske kompanije Ziđin u Majdanpeku Jian He Yuan i pozvao na sastanak na kome sam predstavio ovaj problem. On je rekao da je jedan mali deo planine, levo od samog vrha, pod velikim nagibom ida će on preventivno biti uklonjen kako se ne bi urušio. Dao mi je svoje garancije da će planina ostati netaknuta.Na tom sastanku smo razgovarali i o zagađenju reke Pek, spornom pitanju stanova rudara, potencijalnom zagađenju vodoizvorišta, ali i položaju radnika“, izjavio je za Danas Bežinarević.

O svemu ovome će se ponovo razgovarati i na zvaničnom sastanku u nedelju, 5. juna, simbolično na Dan zaštite životne sredine: „Tom sastanku će prisustvovati i predstavnici meštana koji žive ispod same Starice, kao i predstavnici građana.“

Ruši li se Starica u čijem je podnožju Majdanpek i širi li se Rudnik bakra, aktuelno i važno pitanje za Majdanpečane 2
Foto: Dejan Zlatić

Odgovori koji se tiču sudbine planine Starice koje je Bežinarević dobio od direktora kineske kompanije Ziđin u Majdanpeku poklapaju se sa odgovorima koje su početkom decembra prošle godine nakon održanog protesta, najpre usmeno, a potom i pismeno dobili aktivisti Inicijative za zaštitu brda Komo.

„Što se mene tiče, kao učesnika u tim razgovorima, Ziđin se još uvek drži onoga što nam je njihov direktor rekao zimus. Naše brdo Кoma više ne diraju, čak su ga i ozelenili, kao što su obećali, a gore oko Starice skidaju prvi i delimično drugi greben zapadno od grada (ono što se ne vidi iz grada). Istočno od vrha, prema gradu ne bi trebalo da diraju“, rekao nam je jedan od aktivista Dejan Zlatić, izražavajući žaljenje što tim razgovorima nije prisustvovao niko od stručnjaka koje su pozivali da im se priključe.

Bilo bi lepo da je tim razgovorima prisustvovao bilo ko ko se razume u mape, „tada bih imao koga da pitam da li će nešto čačkati i ka nama“, kaže Zlatić kod koga, uostalom, kao i kod većine Majdanpečana slika bagera na vrhu Starice izaziva neprijatnost: „Ali takvog nije bilo i nisam imao koga da pitam.“

Dogovoreni sastanak sa kineskim rukovodstvom majdanpečkog rudnika trebalo bi da reši brojne nedoumice.

„Kinezi su ovde i ne planiraju da odu. Majdanpečani su na ovim prostorima još duže i sigurno nećemo otići. Dijalog ka rešenju problema je prva i vrlo važna opcija. Druga opcija je da budemo neprijatelji, a podsetiću da nas odavde nisu proterali ni Turci, ni nacisti, pa neće ni naprednjaci ili bilo koji strani investitori.Aktuelna vlast naprednjaka u Majdanpeku se pokazala kao nesposobna da predstavlja Majdanpečane na pravi način, a kineska kompanija Ziđin je ovim sastankom pokazala spremnost da razgovara sa pravim predstavnicima naroda“, naglašava Martin Bežinarević ocenjujući da je “ovo veliki pomak pogotovo nakon više protesta i nekoliko meseci zahtevanja sastanka sa njima”.

On polaže velike nade u ovaj dijalog, ali je kao i svi obazriv.

Ruši li se Starica u čijem je podnožju Majdanpek i širi li se Rudnik bakra, aktuelno i važno pitanje za Majdanpečane 3
Foto: SZC

Podsećamo da je u zvaničnom odgovoru Ziđina Inicijativi za zaštitu brda Komo početkom decembra  decidno navedeno da je „trenutna granica iskopavanja Severnog revira Rudnika bakra Majdanpek u skladu sa prvobitnom granicom koja je definisana u projektu Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor koji je odobren“.

„Nije nam u planu, niti ćemo širiti granicu prema istoku u pravcu grada. Molimo vas da ovo bude jasno. Istovremeno, kako bismo sprečili nepredviđene incidente da se rastresiti materijal ne obruši, obnovili smo zaštitni kanal na istočnoj strani i nakon upotrebe obnovićemo drveće na kanalu“, pisalo je u odgovoru.

Pomenuto je takođe i da je na brdu na severnoj strani „ zbog nepravilne eksploatacije RTB grupe u prethodnim periodima, došlo do pukotine na kosini koja stvara opasnost od klizišta“.

„Kako bismo sačuvali bezbednost svih stanovnika u gradu i svih radnika na Severnom reviru, planiramo da saniramo klizište i smanjimo nagib na ovoj kosini“, bilo je navodeno u, kako je naslovljeno, otvorenom pismu o eksploataciji Severnog revira rudnika bakra Majdanpek, koje je potpisao direktor ogranka RBM Jian Heyuan.

S obzirom da se poslednjih dana priča da “Kinezi ruše Staricu” elektronskom poštom smo zatražili odgovor od srpskog dela uprave majdanpečkog rudnika i do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari