Rusija je juče pokrenula antiterorističku operaciju u regionu Sočija, grada-domaćina ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, nakon što je pronađeno pet izrešetanih tela u četiri vozila.

„Antiteroristička operacija je počela u distriktima Predgornji i Kirov“, saopštile su regionalne vlasti. Po ruskim zakonima, pokretanje operacije daje ovlašćenje snagama bezbednosti da evakuišu stanovništvo i kontrolišu sva vozila i ljude bez konkretnog razloga. Mere bezbednosti bez presedana u olimpijskoj istoriji stupile su pre tri dana na snagu u Rusiji, mesec dana pred početak Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, nakon dva samoubilačka napada krajem decembra u Volgogradu. Igre se održavaju od 7. do 23. februara, a mere će biti na snazi do 23. marta, nedelju dana pošto se završe Paraolimpijske igre.

Inače, Rusija je preksinoć sprečila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da u saopštenju za medije izrazi zabrinutost zbog napada sirijske vojske na pobunjenike u gradu Alepu raketama zemlja-zemlja i bombardovanjem iz aviona, kada je poginulo i 700 civila. Britanski nacrt saopštenja o tome ne bi imao pravnu snagu, ali je mogao biti osnova za eventualnu kasniju rezoluciju koja ne bi bila deklarativna kao to saopštenje. Rusija je tražila da se umesto osude samo vladinih napada osude napadi svih strana uključenih u sirijski sukob. Pošto je za prihvatanje saopštenja potrebna saglasnost svih 15 članica SB, od toga se sasvim odustalo.

Takođe, Nemačka će na svojoj teritoriji uništiti ostatke sirijskog hemijskog oružja, saopštila su juče nemačka ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

U eksploziji poginulo 18 ljudi

Bejrut – U eksploziji automobila-bombe u provinciji Hama, u centralnom delu Sirije, juče je poginulo 18 ljudi, među kojima ima i sunita i šiita, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava. Napad se dogodio kod škole u mestu Al Kafate koje je pod kontrolom sirijske vlasti. Do sada su odgovornost za većinu napada automobilom bombom preuzimale Front Al-Nosra, džihadistička grupa povezana s Al Kaidom i organizacija Islamska država Iraka i Levanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari