Direktor britanske obavještajne službe MI5 Džonatan Evans saopštio je da Britanija „vrvi od ruskih špijuna“ i da ova agencija njihovom praćenju mora da posveti veliku količinu „opreme, novca i osoblja“. MI5 ima 3. 800 agenata, a izdvaja oko 3,5 odsto budžeta za kontraobavještajne aktivnosti, i to uglavnom protiv Rusije i Kine.

U izvještaju se navodi da je ubistvo Aleksandra Litvinjenka, bivšeg agenta KGB koji je prebjegao u Veliku Britaniju, dovelo do značajnog zahlađenja odnosa dvije zemlje, a pošto rusko obavještajno djelovanje na britanskom terenu ostaje na nivou iz vremena hladnog rata, MI5 i dalje troši ogromna sredstva da bi kontrirao tim pokušajima špijunaže. U dokumentu se dodaje da je MI5 u problemima povodom kontraobavještajnih napora, iako je povećao broj agenata i sredstava u aktivnostima nakon Litvinjenkovog ubistva.

Izvještaj se bavi i pitanjem unutrašnje bezbjednosti obavještajne službe, što je postalo škakljiva tema nakon seks skandala u koji je bio uključen Maks Mozli, predsjednik Međunarodne automobilističke federacije. Nakon tog skandala otkrilo se da je jedna od žena koje su „opsluživale“ Mozlija u njegovim sado-mazo igricama udata za agenta MI5. Taj je agent u međuvremenu dao otkaz, ali Evans je u izvještaju upozorio da se vrše detaljne provjere potencijalnih zaposlenika, ali da nema novaca za jednako detaljne provjere njihovih bračnih drugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari