Branko RužićBranko Ružić Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas u Nišu da bi tim za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama trebalo do 20. decembra da izađe sa jasnim predlozima da li je potrebno menjati neka podzakonska akta i neka zakonska rešenja.

On je na konferenciji o razvoju učeničkih zadruga kazao da resorno ministarstvo smatra da mere u sistemu „moraju biti kombinacija prevencije i kažnjavanja“, ali, kako je objasnio, „kažnjavanja koje će prevenirati neka buduća nasilja“.

Ocenio je da Srbija ima odličan zakonodavni okvir, ustrojen sistem i sve alate na raspolaganju.

Napomenuo je da je prevencija mnogo važna, te da se deca moraju vraćati sa stranputice.

„Videćemo da u sklopu svih mera podignemo broj pedagoga i psihologa, što svakako može da pomogne u prevenciji nasilja“, kazao je Ružić.

Izrazio je nadu da će Ministarstvo finansija imati razumevanje za taj povećani izdatak, jer je to, kako je ocenio, u opštem društvenom interesu.

Ružić je još rekao da je najbitnije prijaviti nasilje, najpre verbalno, a potom psihološko ili digitalno, ističući da je to prvi korak kako ne bi došlo do fizičkog nasilja.

Dodao je da je nedopustivo što se u nekim slučajevima ne prijavljuje nasilje i da se naročito u malim sredinama ponekad se ustručavaju toga, jer, kako je dodao, vode računa čije je dete u pitanju.

Naglasio je da to ne sme da bude kriterijum.

Rekao je da je zahvalan medijima što postavljaju temu nasilja u školama na pijadesetal, ali je apelovao na njih da povedu računa i o pozitivnim primerima.

Ružić smatra da ne treba preterano alarmirati javnost i predstavljati sliku crno-belom i da ima mnogo pozitivnih primera u školama.

Podsetio je da u Srbiji ima 1.800 osnovnih i srednjih škola i 750.000 učenika.

Prema Ružičevim rečima, tim za prevenciju i spečavanje nasilja u školama razmatraće i opciju da prosvetni radnici dobiju status službenog lica.

Ponovio je da nije, kada je pre tri sedmice razgovarao sa sindikatima, stekao utisak da svi oni imaju želju da do toga dođe.

Kazao je da status službenog lica pored prava rađa i određene „veoma kompleksne obaveze pa i potencijalnu krivično-pravnu odgovornost“.

„Mislim da je i do sindikata da razmisle da li je to u interesu samih nastavnika“, istakao je Ružić i podsetio da je 2020. zakonom definisano da se svako nasilje prema nastavniku mora tretirati kao nasilje prema službenom licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari