Ružić: Učenici iz Republike Srpske moći će da upisuju fakultete u Srbiji i nakon uvođenja državne mature 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je saradnja Srbije i Republike Srpske na nivou prosvete na najvišem nivou, i da se razgovara o njenom unapređenju, pre svega da novi način upisa fakulteta putem državne mature bude pristupačan i za učenike iz Republike Srpske.

 

Ružić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrom za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željkom Budimirom, rekao da je među predlozima za unapređenje saradnje i organizovanje zajedničkih konferencija i skupova, uz poštovanje autonomije unevrziteta, odnosno da ta saradnja ne bude samo preko evropskih projekata.

„Imamo veliki broj studenata iz Republike Srpske koji upisuju fakultete u Srbiji, dominantno u Beogradu i Novom Sadu. Dotakli smo se i teme državne mature koja će imati uticaj i na učenike u Republici Srpskoj“, rekao je Ružić.

Ružić je kazao da nema informacije koliko je fakulteta za upis studenata, osim Pravnog fakulteta u Beogradu koji je to već učinio, do sada prihvatalo samo rezultate sa državne mature.

„Očekujem da dominantno prihvate državnu maturu. Potrebno je i dovođenje do perfekcije samog softvera“, istakao je Ružić i dodao da će se o tome nastaviti razgovori sa srednjoškolcima, od kojih svake godine njih 60.000 završava školovanje i potencijalni su studenti.

Ministar Željko Budimir je rekao da „Republika Srpska i Srbija imaju jedinstveni akademski prostor“ i dobru saradnju, koja se može potencijalno unaprediti i direktnom razmenom profesora i studenata.

Budimir je pozvao učenike iz Srbije da upisuju fakultete u Republici Srpskoj, navodeći da će u tom slučaju na dva državna univerziteta imati besplatno školovanje i smeštaj, ukoliko redovno studiraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari