Šabac: Pojačano testiranje antigenskim testom 1Foto:D.E.

Stručni tim za suzbijanje zaraze pojačan konsultantima prof.dr Zoranom Radovanovićem i prof. dr Oliverom Stojkovićem preduzeo je već prvu inicijativu kako bi se pojačalo testiranje antigenskim testom i smanjio broj osoba u izolaciji.

Kako je istakao komandant Kriznog štaba Nebojša Zelenović na redovnoj konferenciji za novinare to je značajan pomak u borbi protiv pandemije.

– Oni hoće da pomognu gradu Šapcu i Šapčanim stručnim mišljenijima, da dođemo do tačke da se na organizovan i sistematičan način borimo sa zarazom.

Prva inicijativa u tom smeru je pismo kancelariji Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu u kome se predlaže izmena algoritma za postupanje zdravstvenih ustanova u slučaju potvrđene infekcije kovidom- 19 za grad Šabac, a koje bi grad potom uputio Kriznom štabu RS i ministru zdravlja. Ideja je da se dođe do pojačanog testiranja kontakata obolelih antigenskim testom.

To bi značajno pomoglo da se broj ljudi u izolaciji smanji, da brzim i jeftinim testom omogućimo ljudima koji su zdravi da ne sede kod kuće, već da mogu nesmetano da rade i funkcionišu. Verujemo da će se u ovu akciju uključiti poslovna zajednica, jer je to u ekonomskom interesu i da je to pravi put ne samo za Šabac, nego i za celu Srbiju- istakao je Zelenović.

Objasnio je da veliki broj građana bez tegoba sedi u izolaciji 14 dana, a mogao bi to da izbegne zahvaljujući sistemu koji vodi računa o svakom građaninu i ekonomiji u zajednici. Budući da je uočen veliki pritisak na Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje u administrativnim poslovima, predložena je drugačija procedura evidentiranja kontakata.

U gradu je evidentirano 2.320 kontakta i više od 1.500 pozitivnih, što je nesrazmeran odnos. Na sastanku zdravstvenog tima konstatovano je da uprkos tome Zavod za javno zdravlje ima najveći broj evidentiranih kontakata u Srbiji, te da čak i Loznica ima već broj kontakata nego Beograd, koji je odustao od njihovog stavljanja u sistem zdravstvenog nadzora. Privremena bolnica u sali Ekonomske škole trebalo bi da u petak primi prve pacijente koji imaju lakše tegobe.

Za koordinatora je imenovan potpukovnik dr Žarko Mićović sa VMA. Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje još 52 osobe su obolelele, ali je procenat pozitivno testiranih manji od 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari