Šabac: Posle dva meseca stižu prekršajne prijave zbog protesta 1Aleksandar Mijailović, Foto: Privantna arhiva

Protekle nedelje pojedinim građanima Šapca, na kućne adrese stigli su prekršajni nalozi, zbog navodnog ometanja saobraćaja tokom protesta, koji su održani pre dva meseca.

Najmasovnije okupljanje građana bilo je 4. decembra, kada je na ulice širom Srbije izašlo preko 100.000 ljudi, a na novom mostu kod Šapca, oko 3.000 građana.

Advokat Aleksandar Mijailovića, predsednik Pravnog odbora stranke Zajedno za Srbiju, kaže da prekršajni nalozi koji stižu građanima Šapca, dva meseca posle dešavanja i gotovo mesec dana nakon drugih mesta gde je policija takođe pokretala postupke, ukazuju da se ne radi o redovnom postupanju nadležnih organa, već da je u pitanju nečija politička odluka.

“Građani koji su primili naloge nisu legitimisani od strane policije na mostu, ili bilo gde druge. Kao metod identifikacije navodi se „neposredno opažanje policijskog službenika“. Ovo ne samo što nije zakonom prepoznat način utvrđivanja identieta lica, već nema ni puno smisla. Nerealno je da policajac lično prepozna bilo koje lice, a naročito ono koje ne poznaje, i koje tada vidi prvi put. Pa čak i da prepozna osobu, bez uvida u lična dokumenta, ne može biti siguran da nije video nekoga ko samo liči na nekog drugog” objašnjava Mijailović.

protest sabac
foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Tvrdi da pored toga što je postupanje policije protivzakonito, prijave još jednom otkrivaju da se policija stavila u ulogu obezbeđenja Srpske napredne stranke, te da na ovaj način upozoravaju građane da budu mirni podanici naprednog režima, i da se ne bune mnogo.

„Podsećanja radi, batnaši sa mosta u Šapcu, koji su počinili teška krivična dela, još uvek nisu procesuirani. Treba uzeti u obzir da je pravo na protest, veće pravo od nečijeg prava da privremeno ne bude zaglavljen u saobraćaju. Borba za čist vazduh, čistu vodu i zemlju je daleko važnije od nečije trenutne nelagodnosti. Blokada saobraćaja je opšte prihvaćen metod građanske neposlušnosti i praktično svaki protest u našoj zemlji blokira neke saobraćajnice, uključujući i politička okupljanja naprednjaka”, objašnjava Mijailović.

Koalicija “Moramo” koju čine Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Otvorena građanska platforma “Akcija”, pozivaju građane koji su dobili prekršajne naloge, da se jave za besplatnu pravnu pomoć na mejl blokade.pravnapomoć@gmail.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari