Šabac: Povodom Dana grada, rok maraton, svečana akademija i brojni kulturni događaji 1Šabac Foto: K.V. /Danas

Dan grada Šapca obležava se 22. aprila, u znak sećanja na 1867. godinu kada je i poslednji turski vojnik napustio šabačku tvrđavu.
Turska posada povukla se mirno, a na odlasku, ključevi grada predati su pešadijskom kapetanu Lazaru Cukić, izaslaniku Kneza Mihaila Obrenovića.

Izložba “Moj grad”, koja je otvorena juče u Biblioteci šabačkoj, prva je u nizu kulturnih dešavanja, u okviru obležavnja Dana grada.
Večeras, u Kulturnom centru od 19 časova, biće otvorena izložba slika i skulptura Nikole Kolje Božovića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti.

U pešačkoj zoni, ispred Kulturnog centra, u 20,30 časova, u planu je modna revija kreatorke Dejane Milosavljević iz Beograda.
Biće predstavljeni odevni predmeti visoke mode inspirisane delom Nikole Tesle, a svaku haljinu pratiće naracija glumca i prikaz na video bimu.

Šabac: Povodom Dana grada, rok maraton, svečana akademija i brojni kulturni događaji 2
Foto: sajt Kulturni centar Šabac

Revija je predstavljena u Beogradu, sredinom prošle godine, povodom 165 godina od rođenja Nikole Tesle.
U četvrtak, 21. aprila u Narodnom muzeju u 12 časova, biće organizovana izložba “Čalić i savremenici”, povodom 130 godina od rođenja slikara Stevana Čalića.

Izložba je multimedijalna, jer će u medijateci Muzeja, u narednim danima tokom trajanja izložbe, biti održani tribina i film o jugoslovenskim umetnicima, koji su se u Čalićevo vreme školovali u Pragu.

Na Trgu šabačkih žrtava, u Galeriji na otvorenom u 13 časova, Udruženja “KombinART” i UNŠ, pripremaju veliku izložbu o prvoj doktorki u Srbiji, Šapčanki dr Dragi Ljočić.

Izložba je obogaćena pratećim instalacijama.

Svečana akademija povodom Dana grada Šapca, zakazana je za 17 časova, u Gradskoj kući ili Šabačkom pozorištu, u zavisnosti od vremenskih prilika.

U hotelu Sloboda, u 19 časova, premijerno će biti prikazan film o dr Dragi Ljočić.

U nedelju 24. aprila, u Kulturnom centru, od 20 časova do ponoći, biće održan tradicionalni Uskršnji rok maraton.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari