Šabac: Vlast po meri građana 1Foto: www.wikipedia.org

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović potpisao je sa Agencijom Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) sporazum o saradnji u oblasti smanjenja korupcije kroz jačanje transparentnosti, odgovornosti i učešća građana u donošenju odluka.

USAID i gradonačelnici Šapca, Vranja i Sombora i predsednici opština Vrnjačka Banja, Sjenica, Raška i Dimitrovgrad potpisali su sporazume o saradnji na ceremoniji u Starom Dvoru, u Skupštini grada Beograda.

Potpisivanje sporazuma obavljeno je u prisustvu Branka Ružića, ministra državne uprave i lokalne samouprave, a događaju su prisustvovali i predstavnici DRI i Agencije za borbu protiv korupcije. Ovaj događaj predstavlja početak saradnje sa sedam lokalnih samouprava koje će dobiti tehničku podršku, prilagođenu njihovim potrebama, u oblasti prevencije korupcije i jačanja transparentne, inkluzivne i odgovorne lokalne vlasti.

Ovo je deo četvorogodišnjeg USAID Projekta za odgovornu vlast (GAI), vrednog 8,5 miliona dolara, koji će pružiti podršku lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim organima i novoformiranim posebnim odeljenjima tužilaštva i sudova za borbu protiv korupcije. Šabac je prvi u Srbiji omogućio svim građanima da se u svojim mesnim zajednicama izjasne o najvažnijim projektima koje oni predlože i koji se finansiraju od povraćaja poreza na imovinu. U svih 60 mesnih zajednica građani odlučuju o projektima koji su vredni dva miliona evra.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari