"Deca se igraju sa peskom, a naša vlast sa novcem građana": Javna rasprava o budžetu grada Niša održana po ustaljenoj praksi 1Foto: Grad Niš

Grad Niš je sve zainteresovane pojedince i organizacije zvanično pozvao na javnu raspravu o najvažnijem gradskom aktu, nacrtu budžeta Grada Niša za 2024. godinu, samo 14 časova pred njeno održavanje, a prisustvovalo joj je veoma malo građana.

U gradskoj vlasti u tome ne vide problem jer je, kako tvrde, prvi poziv zainteresovanima da pošalju svoje predloge upućen „još u avgustu“, a kroz „gradske karavane“ koje je organizovala po mnogim naseljima „osluškivane su potrebe građana“.

Kritičari ovako organizovane javne rasprave, međutim, ponavljaju ocene da je reč o praksi koja traje godinama unazad i „izvrgava ruglu“ važni mehanizam čija je svrha da građani što neposrednije utiču na način trošenja svog novca.

Ona je održana 6. decembra u Gradskoj kući, a uglavnom su joj prisustvovali pripadnici lokalne samouprave i institucija.

"Deca se igraju sa peskom, a naša vlast sa novcem građana": Javna rasprava o budžetu grada Niša održana po ustaljenoj praksi 2
Foto: Sajt Grada Niša

Prema podacima sa oficijelnog gradskog sajta, pozivi za učešće u javnoj raspravi upućeni su 1. decembra, kada je objavljena odluka Gradskog veća o njenom organizovanju, koja ga sadrži, i veče pred njeno održavanje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nije odgovorila na pitanja Danasa, među kojima je i ono da li su i kada pozivi i obaveštenja objavljivani i u medijima i na društvenim mrežama.

Ona i drugi zvaničnici su, pak, javno ocenili da je javna rasprava organizovana uspešno, a građani, nevladine organizacije i opozicija dali svoje predloge, koji će se ozbiljno razmotriti.

„Pozvali smo sugrađane, političke organizacije, nevladin sektor 19. avgusta da predlože ideje kako da bolje prihodujemo, ali i kako da potrošimo novac svih nas. Na javnoj raspravi o Nacrtu budžeta, u Gradskoj kući, čuli smo brojne predloge za razvoj našeg grada. Planirali smo da novac uložimo u završetak započetih projekata, opremanje industrijske zone, vodosnabdevanje, izgradnju komunalne i putne infrastrukture. Povećavamo davanja osetljivim kategorijama stanovništva i sportskim klubovima. Nastavljamo sa uređenjem i izgradnjom Niša i u 2024.godini, očekujući nove investicije i nova radna mesta koja su motor razvoja grada i države“, rekla je Sotirovski.

"Deca se igraju sa peskom, a naša vlast sa novcem građana": Javna rasprava o budžetu grada Niša održana po ustaljenoj praksi 3
Danijel Dašić/ Foto: Youtube/Medijski istraživački centar Niš

Danijel Dašić, nevladin aktivista koji se bavi pitanjem budžeta, kaže da i ovogodišnja javna rasprava pokazuje da „deca vole da se igraju sa peskom, a naša vlast sa novcem građana Niša“.

On podseća da je donošenje budžeta lokalne samouprave najznačajnija tema od javnog interesa, jer određuje kako će se trošiti novac građana, te da postoje i propisi koji detaljno definišu postupak i garantuju učešće građana u procesu donošenja odluka, kao što su Zakon o budžetskom sistemu, Statut grada Niša, Smernice Vlade Srbije.

Postoji i čitav niz međunarodno prihvaćenih obaveza u okviru Partnerstva za otvorenu upravu, Dodatnog protokola EU i procedura u okviru pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Za našu vlast, međutim, donošenje budžeta „nije javni, već najznačajniji partijski interes, jer omogućava maksimalno izvlačenje javnog novca za lične interese“, a propisi i zakoni postoje samo da bi se taj interes maksimalno zaštitio i produžio.

„Jer, ništa nije slađe nego nekažnjivo igranje sa novcem građana. Zato je umesto kroz zakonom propisanu proceduru organizovanja javnih rasprava o budžetu, vlast u Nišu, po rečima gradonačelnice,napravila Nacrt budžeta tako što je ‘osluškivala građane i obilazila ih karavanima’?!? Izgleda da nas ova vlast smatra Indijancima- samo još nedostaje izjava da je komunikacija sa okolnim selima bila, recimo, putem dimnih signala“, kaže on za Danas.

Podseća, pritom, da je aktuelna niška vlast pre nekoliko godina postupila i gore nego sada, jer je poziv za javnu raspravu uputila sat vremena nakon njenog početka.

„‘Pa šta’ je uostalom najmoćniji argument u političkom rečniku ove vlasti“, kaže on.

Dašić dodaje da je uz sve to, a u skladu sa onom narodnom “čega se pametan stidi…” nacrt budžeta u iznosu 16,18 milijardi dinara predstavljen kao veliki uspeh.

„Zato, nije loše podsetiti se da je za deset godina, od 2012. do 2022, budžet grada Niša uvećan samo 30 odsto, a budžet Novog Sada skoro 100 odsto, i budžet Beograda više od 250 odsto. Beograd je pre 11 godina imao 80 milijardi a prošle godine 205, Novi Sad 21 milijardu a prošle 40, Niš 10 milijardi a prošle godine 13“, kaže on.

Ukratko, dodaje, ova vlast ni posle 12 godina ne ume da sprovede proces izrade, usvajanja i implementacije gradskog budžeta na zakonom propisani način.

„A da li smo mi, kao građani, posle 12 godina naučili kako da izaberemo stručnu i odgovornu vlast, saznaćemo vrlo brzo“, kaže.

Prema odluci Gradskog veća, od 1. decembra ove godine, javna rasprava o nacrtu budžeta grada Niša za 2024. godinu , kako se navodi, sprovodi se „od 1. decembra do 6. decembra“.

U njoj se pozivaju svi zainteresovani građani, predstavnici udruženja građana, štampanih i elektronskih medija, stručna i ostala javnost da uzmu učešće „podnošenjem predloga, sugestija i mišljenja putem mejla i neposredno na šalteru Gradske uprave za finansije“, ili „na tribini 6. decembra“.

Zoran Gavrilović: Netransparentnost u odlučivanju o budžetu je u direktoj vezi sa korupcijom

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI-ja, kaže da upućivanje zvaničnog poziva svim zainteresovanim veče pre održavanja javne rasprave i praktično iskjučivanje šire javnosti u jednom od ključnih procesa, a to je odlučivanje o raspodeli sredstava koje su gradjani Niša zaradili i uplatili u zajedničku kasu, predstavlja netransparentnost koja je u direktnoj vezi sa korupcijom.

Prema njegovim rečima, Niš svakim danom od grada koji je bio antikorupcijski lider, postaje grad koji iz kojeg dolaze vesti o sve izraženijoj korupciji, ali i odmazdi prema borcima za integritet, kakva je recimo načelnica Sektora za obuku i upošljavanje u KPZ-u Valentina Krstić.

„I da paradoks bude i veći, na čelu grada je bivša članica Lokalnog antikorucijskog foruma, koja je u to telo ušla ne po partijskoj liniji, već zbog onoga što je radila kao novinar, otkrivajući korupciju. Teško je naći objašnjenje i razumevanje za ovaj prelaz na stranu korupcije“, kaže on za Danas.

Gavrilović naglašava da je gradska uprava servis građana, a ne servis vladajuće stranke „koja organizovanjem pseudo javnih rasprava javni novac pretvara u partijski i finansira projekte koji su u funkciji partijske podele plena, a ne u interesu građana“.

„U 21. veku je u normalnim zemljama teško zamislivo da se o budžetu ne razgovara ne samo putem javnih rasprava, već i kroz takozvana deliberativna istraživanja, gde se oni koji pune budžet, a to su građani, ne samo pitaju kako će da se troši novac, već i ocenjuju kako je urađeno ono što je u prošloj godini finasirano iz budžeta“, kaže on.

Gradski zvaničnici: Najveći prihod očekujemo od poreza na zarade, zbog povećanog zapošljavanja

Nacrtom budžeta grada Niša za narednu godinu previđeno je da u gradsku kasu bude prikupljeno 16,2 milijarde dinara, što je za milijardu dinara više u odnosu na budžet koji je planiran za 2023. godinu, rečeno je na javnoj raspravi u Gradskoj kući.

Od ukupnog budžeta, tekući prihodi i primanja trebalo bi da iznose 15,88 milijardi, dok bi preostali iznos trebalo da budu preneta neutrošena sredstva iz ove godine.

Od različitih poreza u gradsku kasu bi u toku 2024. godine trebalo da se slije 12,4 milijarde dinara.

Najveći prihod se očekuje od poreza na zarade građana i to 57,7 odsto od ukupnih prihoda, odnosno 9,3 milijarde dinara, a zbog otvaranja novih radnih mesta.

Prema rečima predstavnika Grada, nacrtom budžeta „planirana su sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture i za kapitalne investicije, ali u dovoljnoj meri i za socijalu, dečiju zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje“.

Gradonačelnica Sotirovski je istakla da Niš od 2020. godine beleži stalni rast budžeta.

„U 2020. godini planirani budžet bio je 11,2 milijarde dinara, u 2021. godini 11,95 milijardi, prošle godine 12,8 milijardi, a u ovoj godini 15,1 milijardu dinara“, rekla je ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari