Niš: I ove godine javna rasprava o budžetu samo 24 časa nakon javnog poziva građanima 1Foto sajt grada Niša

Grad Niš će večeras organizovati javnu raspravu o nacrtu odluke o budžetu za narednu godinu nakon što je tek sinoć na svom veb- sajtu poslao poziv svim zainteresovanim “građanima, nevladinim organizacijama, stručnoj i celokupnoj javnosti“ da u njoj učestvuju.

U sinoćnom javnom pozivu navodi se da oni mogu da podnesu “predloge, sugestije i mišljenja” o nacrtu odluke o budžetu Grada za 2023. godinu danas do 15 časova, imejlom ili na šalteru Gradske uprave za finansije.

I nacrt ove odluke, na koju mogu da reaguju, objavljen je tek sinoć na sajtu.

Nacrt odluke o gradskom budžetu se već tradicionalno objavljuje neposredno pre javne rasprave, uprkos kritikama dela opozicije, nevladinog sektora i javnosti da se na taj način ovaj važan demokratski institut izvrgava ruglu.

Srpski pokret Dveri danas je najoštrije protestvovao zbog ovakvog načina zakazivanja, za koji kaže da je “primer diletantizma, arogancije i suštinske nebrige o mišljenju građana Niša o najkrupnijim temama koje se direktno tiču naših života, a budžet je jedna od najznačajnijih”.

“Jasno je da ovakvim pristupom vlast u Nišu pokušava da sakrije neznanje, lopovluk i nepravednu raspodelu sredstava Nišlija. Ovakvom antidemokratskom i bahatom metodom sprečava se kompetentno informisanje građana i sprečava stvarna participacija, savetovanje i donošenje odluka u korist građana”, navode niške Dveri.

I gradski odbornik opozicione koalicije “Niš, moj grad” Miodrag Stanković ocenio je da je ovakva javna rasprava “samo farsa i obmanjivanje građana”.

„Gradska vlast treba javno da se izvini građanima Niša i da hitno objavi predloženi  dokument u elektronskim i štampanim medijima, pa tek onda da organizuje javnu raspravu, najpre po mesnim kancelarijama, i na kraju u Skupštini Grada Niša, i to treba da uradi odmah. Na taj način bi se građani, kao i stručna javnost uključila u izradu nacrta budžeta”, rekao je on.

Stanković je dodao da je skandal da Niš kao univerzitetski grad, u kojem ima izuzetnih stručnjaka, nema pravu javnu raspravu o budžetu za 2023. godinu, što samo govori da lokalnoj vlasti nije važno šta građani misle.

On je dodao da kao odbornik nije dobio poziv za javnu raspravu i da joj neće prisustvovati jer je “nemoguće diskutovati o nečemu što nije bilo dato na uvid javnosti”.

Javna rasprava će se održati u Gradskoj kući sa početkom od 18 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari