Šabić: Agencija mora da postupi po rešenju Poverenika 1Foto: FoNet

Tvrdnje Agencije za borbu protiv korupcije da su, zatamnivši delove izveštaja o imovini gradonačelnika Beograda Siniše Malog, postupili u skladu sa Zakonom o Agenciji, juče je opovrgao Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karakterišući ih kao „u suprotnosti sa istinom“.

Poverenik je, reagujući na tekst objavljen u Danasu, kao posebno neprihvatljivu istakao insinuaciju Agencije sadržanu u pitanju „da li Poverenik i Pištaljka traže od Agencije da se ne pridržavaju zakona….?“

„Stav Poverenika o pravu javnosti da dobije informacije sadržane u predmetnom izveštaju, izražen je u rešenju koje je doneo po žalbi portala Pištaljka… U izreci rešenja izričito je naloženo da se pre dostavljanja, zaštite određeni podaci o ličnosti koji su i pobrojani. Agencija je, međutim, ‘zaštitila’ i neke podatke na koje se navedeni nalog Poverenika očito ne odnosi, kao što su oni o novčanim iznosima transakcija, imena firmi povezanih sa javim funkcionerom, površina nekretnina koju poseduje, vrsta vozila ili vrsta krivičnih dela za koje postoji sumnja da je izvršio, što znači da nije postupila po rešenju“, stoji u saopštenju Poverenika.

U svom saopštenju, Poverenik se osvrnuo na deo odgovora u kojem iz Agencije tvrde da su zatamnili podatke koji su „dostupni samo Agenciji u svrhu kontrole funkcionera“.

„S tim u vezi, Poverenik podseća da, kako odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tako i odredbe Zakona o tajnosti podataka, predviđaju da je rešenje Poverenika osnov da se javnosti učine dostupnim i informacije koje su i formalno označene kao ‘tajna’, i to bez obzira na stepen tajnosti, uključujući dakle i one najvišeg stepena poverljivosti“, navodi Šabić dodajući da je rešenje Poverenika za Agenciju, kao i bilo koji drugi organ – obavezujuće.

Agencija: Postupili smo po preporuci poverenika

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je da je u vezi sa imovinom gradonačelnika Beograda Siniše Malog u potpunosti postupila po preporuci Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i da je poštovala i druge zakone. „Agencija je u potpunosti postupila u skladu sa nalogom Poverenika, ali je u obzir uzela i odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, Zakona o bankama i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Treba istaći da su Zakonom o Agenciji, pored ostalog, propisana pravila u vezi prijavljivanja imovine lica koja vrše javne funkcije i kojih se Agencija dosledno pridržava“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari