Šabić: Građanski aktivizam neophodan i nenadoknadiv u borbi za demokratsko društvo 1Foto: Građanski preokret

Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti održao je radionicu o građanskim pravima u Zrenjaninu.

On je bio gost predavač na skupu koji je organizovalo udruženje Građanski preokret, koje pored edukacije svog članstva radi i na osnaživanju građana u okviru inicijative „Aktivni građani“.

Šabić je govorio o predloženim izmenama zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a komentarisao je i nacrt zakona o unutrašnjim poslovima.

–  Savetujem da se koristi jedna od retkih pozitivnih promena u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, tako što će se od poverenika masovno zahtevati pokretanje prekršajnih postupaka protiv organa vlasti koji ne ažuriraju na mesečnom nivou svoje informatore o radu – naveo je, između ostalog, Rodoljub Šabić.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Šabić je izrazio uverenje da je aktuelna vlast zdrobila društvo, da je korupcija iz godine u godinu sve veća, a da je građanski aktivizam neophodan i nenadoknadiv u borbi za demokratsko društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari