Šabić pokrenuo postupak nadzora zbog zloupotrebe podataka građana Požege 1

Zbog objavljivanja ličnih podataka o građanima koji koriste usluge Centra za socijlani rad u Požegi, a koji su postavljeni na FB stranici „Glas Požege“, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, pokrenuo je postupak nadzora.

– Povodom zloupotrebe i kompromitacije podataka o ličnosti korisnika socijalne pomoći (i ne samo u Požegi), naredio sam, kao poverenik, pokretanje postupka nadzora. Postupak je u toku. O ishodu, kao i uvek, javnost će biti obaveštena, napisao je Šabić na svom Tviter nalogu.

Kao što je Danas pisao, „Glas Požege“ je objavio zahteve i molbe koje su građani, učesnici protesta protiv lokalne vlasti, upućivali Centru za socijalni rad, kao i finansijske transakcije sa njihovih privatnih računa i njihove matične brojeve.

Grupa građana „Protesti u Požegi“, koja oranizuje proteste, zatražila je od državnih organa da otkriju identitete administratora FB stranice „Glas Požege“ i zaposlenih u Centru za socijalni rad, koji su dostavljali poverljive podatke o građanima, a koji su objavljivani na toj FB stranici od 8.marta ove godine.

Uz sumnja da tu FB stranicu „anonimno uređuju osobe bliske lokalnoj vlasti“, ta neformalna grupa je saopštila da su „poverljivi podaci iz Centra za socijalni rad dostavljani po nalogu predsednika opštine Milana Božića (SNS) i predsednice SO Požega Zorice Mitrović (SNS)“, te da to „potvrđuje prepiska elektronskom poštom“.

Grupa je optužila Božića i Mitrovićevu da su, posredstvom opštinske uprave, od Centra za socijalni dobijali poverljive podatke o građanima i „najbrutalnije ih zloupotrebili, radi ličnog obračunavanja sa političkim neistomišljenicima“.

Protesti građana u Požegi su započeli pre mesec i po, zbog odluke lokalne vlasti da za 12 miliona dinara kupi parcelu i nelegani objekat, čiji je suvlasnik muž Zorice Mitrović, predsednice SO Požega. Zbog protesta i pod pritiskom javnosti, vlasnici su odustali od prodaje, a požeška skupština je, u četvrtak, konačno povukla odluku o spornoj kupovini.

Građani i dalje zahtevaju smene čelnika požeške vlasti, koju predvode naprednjaci, da državni organi reaguju po prijavama koje su podnete protiv njih i da DRI obavi kontrolu opštinskjih finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari