Šabić razočaran odnosom Vlade prema donošenju novog zakona 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o liиnosti Rodoljub Šabić, povodom Modela zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je dostavio Vladi, izrazio je razočaranje zbog odnosa Vlade prema njegovom nastojanju da pomogne, kao i prema inicijativi velikog broja NVO za hitno donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Šabić je navode iz pisma premijerke Ane Brnabić prema kojima Model „sadrži brojna dobra rešenja“ i „predstavlja jako dobar osnov za dalji rad“, ocenio kao kurtoazne fraze bez praktičnog značaja.

S obzirom da ga je premijerka obavestila da je Model „prosleđen članovima Radne grupe koja radi na pripremi novog zakona kako bi ga imali u vidu“, Šabić ukazuje da to znači da se donošenje novog zakona, po ko zna koji put, odlaže na neizvesno dug rok.

Šabić u pismu premijerki Ani Brnabić ističe da je model koji je stavio na raspolaganje Vladi kompletan, obrazložen I potpuno u skladu s Poslovnikom Vlade pripremljen nacrt zakona.

Njegovoj izradi značajan doprinos je dao veliki broj stručnjaka iz civilnog sektora i kompetentnih NVO.

Stavljanjem Modela u formalnu proceduru, mogli smo u relativno dogledno vreme dobiti nov, inače neophodan, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, napominje Šabić.

Prema njegovoj oceni, Vlada se, umesto za to, opredeljuje za „aktivnost“ koja već duže od pet godina nije dala nikakav efekat. To čini veoma verovatnom mogućnost da se ponovi ružna situacija iz 2014. godine, kada je Poverenik, takođe u želji da pomogne, pripremio Model novog zakona, predočio je Šabić. On podseća da je Vlada tada utvrdila da će taj Model biti osnov za izradu novog zakona i to čak unela u Akcioni plan za Poglavlje 23 usaglašen sa EU, ali se to ipak nije dogodilo.

Šabić upozorava da je stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti vrlo loše, opterećeno brojnim problemima I svakodnevnim povredama prava građana, što je u velikoj meri uslovljeno docnjama i propustima u usvajanju neophodnih zakonskih i drugih dokumenata.

Za neke od njih, praktično je nemoguće naći opravdanje, zaključuje Šabić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari