Ministar prosvete i sporta dr Slobodan Vuksanović izjavio je da će Vlada Srbije, na narednoj sednici zakazanoj za četvrtak, na predlog Ministarstva kojem je on na čelu i Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, doneti odluku kojom se u potpunosti podržava Pravni fakultet u Kragujevcu i ceo ovdašnji Univerzitet.

Ministar prosvete i sporta dr Slobodan Vuksanović izjavio je da će Vlada Srbije, na narednoj sednici zakazanoj za četvrtak, na predlog Ministarstva kojem je on na čelu i Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, doneti odluku kojom se u potpunosti podržava Pravni fakultet u Kragujevcu i ceo ovdašnji Univerzitet. Takvu odluku Vlada će, prema njegovim rečima, doneti kako bi Pravni fakultet i Univerzitet u Kragujevcu nastavili da rade regularno.
Vuksanović se, na jučerašnjoj tribini pod nazivom „Zaštitimo svoj diplome“, održanoj u prepunoj sali amfiteatra Pravnog fakulteta založio da se na domaćim univerzitetima, zarad sprečavanja zloupotreba i korupcije, usvoje pravilnici o polaganju ispita i disciplinskoj odgovornosti profesora.

Okrivljenim profesorima produžen pritvor

Smederevo – Okrivljenima u aferi „Indeks“, slučaju korupcije na kragujevačkom Pravnom fakultetu, kojima je pre 30 dana određen pritvor, juče je pritvor produžen za još dva meseca. Sudijsko veće Okružnog suda u Smederevu odlučilo je to na predlog istražnog sudije Predraga Lukića i javnog tužioca Gordane Maksimović, rekao je Beti predsednik Okružnog suda i Sudijskog veća Slavoljub Nikolić.

Pritvor je produžen zbog postojanja mogućnosti uticanja na svedoke i eventualno otklanjanje i uništenje dokaza, kao i zbog težine izvršenog dela, okolnosti i načina izvršenja, dodao je Nikolić.

Pritvor je produžen Dragani Petrović, Saši Jovanoviću, Predragu Stojanoviću, Svetu Puriću, Srđanu Đorđeviću, Ivanu Čokaloviću, Draganu Bataveljiću, Božinu Laškoviću, Zoranu Simiću i Emiliji Stanković. Dragana Petrović i Emilja Stanković su u Okružnom zatvoru Beograd, pošto u smederevskom istražnom zatvoru nema dovoljno prostora, a Predrag Stojanović je u specijalnoj zatvorskoj bolnici, takođe u Beogradu. Pritvor okrivljenima, koji je danas produžen po rešenju može da traje najduže do 20. maja 2007.

Rektor Univerziteta u Beogradu dr Branko Kovačević rekao je juče rukovodstvu kragujevačkog Univerziteta i ovdašnjim studentima da Beogradski univerzitet želi da što pre bude prevaziđeno ono što se dešava na Pravnom fakultetu.
– Ovo je sistemska bolest, koja mora da se leči sistemskim merama. Otuda je Beogradski univerzitet odlučio da donese pravilnik o polaganju ispita. Postojaće i pravilnik o etičkom kodeksu, koji treba da definiše ponašanje profesora, a postojaće i odbor za profesionalnu etiku, kao i etički komitet. Ti pravilnici će biti gotovi u aprilu, kada će biti ponuđeni i ostalim domaćim univerzitetima“, rekao je dr Kovačević, zaločivši se za što veću javnost rada na univerzitetima.
Rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Miloš Đuran konstatovao je da je korupcionaškom aferom na Pravnom fakultetu pričnjena ogromna šteta tom fakultetu, kragujevačkom Univerzitetu i celokupnom visokom obrazovanju i da su najviše oštećeni profesori i studenti koji pošteno i marljivo rade.
– Korupcija u visokom obrazovanju posledica je ukupne situacije u našem društvu u poslednjih 30 godina, koja je dovela do nestanka svih vrednosnih sistema. Ako su država i društvo rešili da se obračunaju sa korupcijom, a posebno sa korupcijom u školstvu, onda će od nas sa Univerziteta u Kragujevcu dobiti punu podršku i iskrenu saradnju. Ono što, međutim, ne želimo jeste da korupciju vezujemo samo za Univerzitet u Kragujevcu, pošto je ona sveopšte zlo našeg društva i protiv nje se moramo boriti sistemskim i svim drugim sredstvima – naglasio je dr Đuran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari