Kina, Turska i Češka pridružile su se zemljama najvećim svetskim izvoznicama lakog naoružanja, koje predvode SAD, pokazuju najnoviji podaci UN. Prema tim podacima, Italija je na vrhu liste uvoznika lakog naoružanja na čijem su čelu takođe SAD. Vrednost globalne trgovine ručnim i lakim naoružanjem gotovo se udvostručila između 2001. i 2011. sa 2,38 milijardi na 4,63 milijarde dolara.


Međunarodna trgovina municijom lakog oružja doživela je najveći rast, a za njom sledi trgovina pištoljima i revolverima, kao i sportskim puškama i pištoljima, pokazuju podaci UN. Broj zemalja koje su izvezle lako oružje u vrednosti od najmanje 100 miliona dolara povećan je sa 12 na 14. SAD predvode, a iza njih su Italija, Nemačka, Brazil, Austrija, Švajcarska, Izrael, Rusija, Južna Koreja, Belgija, Kina, Turska, Španija i Češka.

Osam zemalja koje su uvezle lako oružje od najmanje 100 miliona dolara su SAD, Kanada, Nemačka, Australija, Tajland, Velika Britanija, Francuska i Italija, a ispala je Južna Koreja zbog pada uvoza. Prema tim podacima, pištolji čine 77 odsto vatrenog oružja oduzetog od prestupnika, krijumčara droge i pripadnika bandi, a najmanje 70 odsto pištolja su poluautomatski. Puške čine manje od 12 odsto oduzetog oružja, a samo polovina su bile poluautomatske puške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari