Sjedinjene Države su špijunirale komunikaciju brazilske predsednice Dilme Rusef i aktuelnog predsednika Meksika Enrikea Penje Njeta, u vreme kada je on bio predsednički kandidat, izvestila je brazilska televizija Globo. Ta televizija predstavila je dokument otkriven zahvaljujući saradniku NSA Edvardu Snoudenu iz juna 2012, pod nazivom „Obaveštajna infiltracija u podatke, studija slučaja Brazila i Meksika“.


U tom dokumentu, američka bezbednosna agencija NSA navodi da pokušava da „bolje razume metode komunikacije“ Rusefove i njenih saradnika, zahvaljujući programu koji omogućava pristup svim sadržajima koje je predsednica posetila na internetu. Rusefova, koja bi trebalo da poseti Vašingtonu u oktobru, organizovala je sastanak u nedelju kako bi sa saradnicima razmotrila ovo pitanje, preneo je Globo.

„Ako su ove činjenice tačne, to bi bila nedopustiva, neprihvatljiva situacija, koja bi se mogla okvalifikovati kao jasno kršenje suvereniteta naše zemlje“, izjavio je brazilski ministar pravde Žose Eduardo Kardozo. Program NSA omogućava „pristup svim mrežama komunikacije predsednice i njenih saradnika preko telefona, interneta ili društvenih mreža“. To je bila „jednostavna i efikasna infiltracija koja je omogućila dobijanje podataka koji ne bi bili dostupni u drugim formama“, prenela je brazilska televizija.

Enrike Penja Njeto, koji je preuzeo funkciju u decembru, špijuniran je dok je bio kandidat na predsedničkim izborima u Meksiku. NSA je presretala njegovu elektronsku poštu i telefonske poruke, pre svega one u kojima je Njeto pominjao eventualne kandidate za buduća ministarska mesta. Brazilski ministar pravde u Vašingtonu sastao se ove nedelje sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, s kojim je razgovarao o ovim saznanjima. SAD su odbile predlog Brazila da se s tom zemljom dogovore o bilateralnom sporazumu o aktivnostima špijunaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari