Sada svi da zaćutimo: Pomen žrtvama beogradske tragedije na Đačkom trgu u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Hajde sada svi da ćutimo, da damo oduška svom bolu, i da se preispitujemo svi duboko, jedine su bile reči sociološkine Lele Vujošević na večerašnjem pomenu žrtvama beogradske tragedije na Đačkom trgu u Kragujevcu.

Potoci voska su se slivali ispod spomenika Vuka Karadžića, ispred kragujevačke Prve gimnazije gde su stotine i stotine Kragujevčana, mahom srednjoškolaca, došli da održe pomen i solidarišu se sa stradalima u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

– Najmanje je bitno ko je organizator. Okupilismo se kao građani da iskažemo emapatiju prema nastradalima, kaže Nebojša Vesović, sa portala mismokragujevac, koji je pozvao Kragujevčane na večerašnje odavanje pošte postradalima juče u Beogradu.

Po njegovim rečima „definitivno se zlo uvuklo u naše društvo, stalne podele, na naše i njihove, ko je za Ruse ili Amerikance”.

– Tragedija koja se desila juče, nas tera da se zapitamo – kako je do toga došlo. Moramo da upregnemo sve svoje snage i pričamo sa našom decom, da se to više nikada ne ponovi, ističe on.

Sada svi da zaćutimo: Pomen žrtvama beogradske tragedije na Đačkom trgu u Kragujevcu 2
Foto: Z. S. M.

Da su se na Đačkom trgu okupili samo kao obični građani, da daju podršku, žrtvama, naglašava i Milan Milosavljević, iz Udruženja građana mismokragujevac.

– Kragujevac je oduvek znao da iskaže empatiju i solidarnost prema svima koji stradaju. Takav naš duh mora i dalje da postoji i traje, nepokolebljiv je on.

Da je u ovakvoj tragediji „teško biti pametna i naći prave reči”, smatra Milija Anđelić, kragujevački advokat, dok profesorka iz Prve kragujevačke gimnazije koja prisustvje skupu na trgu jednostavno „nema reči”.

Sada svi da zaćutimo: Pomen žrtvama beogradske tragedije na Đačkom trgu u Kragujevcu 3
Foto: Z. S. M.

Većina okupljenjih su sami učenici koji su mnogo konkretniji. Oni imaju reči i ne libe se da ih iskažu.

– Potrešena sam jer nisam očekivala da ovako nešto može da se dogodi u ovoj našoj maloj državi. Okupili smo se da odamo pomen žrtavma ali i da se ovakav scenario nikad više ne ponovi, kaže učenica prve godine kragujevačke gimnazije, dodajući da očekuje „da se počinilac zločina pravilno kazni”.

Učenicu druge godine srednje škole takođe je šokiralo da se „ovako nešto desi kod nas”.

– To smo viđali samo u Americi. Uplašena sam za svoju bezbednost. Nisam juče ni znala kako da odreagujem. Ne zna se kome je bilo teže, mojim roditeljima ili meni, dok sam se spremala da pođem juče u školu. Oni gledaju mene, ja gledam njih… žalosno je šta nam je sve prolazilo kroz glavu, iskrena je ona.

Sada svi da zaćutimo: Pomen žrtvama beogradske tragedije na Đačkom trgu u Kragujevcu 4
Foto: Z. S. M.

I sedamnaestogodišnja Iva, na skupu je ne samo da oda poštu žrtvama već i da naglasi da se ne oseća više bezbedno ne samo u školi već u svim ustanovama.

– Protiv ovakve atmosfere moraju da se pobune svi, ne samo mi kao đaci ili naši rodtelji već i samo profesori, kaže ona.

Njen školski drug takođe insistira da moraju da se uvedu „posebne mere” kako bi se osećali bezbedno u školi i njenom okruženju.

– Tragedija je da smo morali da dočekamo ovakav slučaj da se o tome uopšte razgovara. Policajci oko škole moraće da imaju više posla, zrelo ceni on.

Kragujevčani su se satima smenivali paleći sveće oko spomenika Vuku Karadžiću na Đačkom trgu.

Ogranak Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije iz Kragujevca najavio je okupljanje svojih članova za sutra, petak, 5. maj u 11 sati takođe na Đačkom trgu gde će održati pomen i paljenje sveća nastradalima u školi beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar” a potom i šetnju do centra grada i Pešačke zone „Kod krsta”.

Poraz čitavog našeg društva

Na večerašnjem skupu ispred kragujevačke Prve gimnazije nije bilo predstavnika koalice na vlasti.

– Ovo je velika tragedija koja zadesila čitavo društvo. Ona je rezultati svih podela koje su decenijama prisutne kod nas. Vreme je da krenemo prosto – da razmišljamo drugačije. Da razgovaramo između sebe, sa svojim ukućanima, kako se ovo ne bi više nikada desilo, smatra Nikola Nešić, narodni poslanik stranke Zajedno.

Sada svi da zaćutimo: Pomen žrtvama beogradske tragedije na Đačkom trgu u Kragujevcu 10
Foto: Z. S. M.

Da je u pitanju definitivni poraz našeg društva slaže se i Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a iz Kragujevca.

– Ovako nešto je dugo bilo očekivano, ali ne u ovom uzrastu, kod dece, učenika osnovne škole. Predug je period nasilja u našem društvu i on na kraju rezultira ovakvim tragedijama u kojima stradaju nevini. Promocija nasilja od samog Parlamenta, preko televizija sa nacionalnim frekvencijama, „spontanim skupovima na kojima zapsoleni moraju da učestvuju” moralo je da rezultira ovako katastrofalnim posledicama, kaže Jekić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Sve vesti u vezi sa tragedijom na Vračaru pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari