Safejournalist: Državne institucije Srbije da ozbiljno shvate napade i pretnje novinarima 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Urednik portala KRIK i istraživački novinar Stevan Dojčinović dobio je pretnje smrću na Tik-Toku, a reporter FoNeta Marko Dragoslavić fizički je napadnut, saopštila je danas mreža novinara na Zapadnom Balkanu Safejournalist, upozoravajući da su se oba slučaja dogodila u istom danu.

Posle gostovanja u podkastu „Snaga uma“ na portalu Nova.rs, urednik KRIK Stevan Dojčinović  dobio je pretnje smrću.

Ispod video isečka iz epizode podkasta na TikTok mreži javno je objavljen komentar daj je „jeftinjake da te roknemo“, a slučaj je prijavljen Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

U saopštenju se navodi da je u utorak uveče u Takovskoj ulici, posle skupa „Studenti za Kosovo“, napadnut reporter FoNeta Marko Dragoslavić.

Njemu je sa leđa prišao nepoznati muškarac, navukao mu kapuljaču na glavu i dva puta ga pesnicom udario u lice, a potom pobegao.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić konstatovao je da novi napadi na novinare nisu neočekivani, s obzirom na ambijent ispunjen mržnjom i sukobima, koje uglavnom iniciraju i podstiču političari.

„I ovoga puta ćemo učiniti sve da pomognemo Stevanu i Marku, no, dometi su nam ograničeni, jer ne postoji samostalnost, odnosno potpuna spremnost državnih organa da zaštite novinare, kao ni spremnost državnih funkcionera, a i mnogih opozicionih političara da prestanu sa bezobzirnim prozivanjem i targetiranjem medija i novinara“, naglasio je Bodrožić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, skreće pažnju na izuzetno lošu klimu prema novinarima u Srbiji.

Pored ova dva slučaja, zbog konstantnih pretnji autorima podkasta „Dobar, loš, zao“ Marku Vidojkoviću i Nenadu Kulačinu, Marko Vidojković je zbog ugrožene bezbednosti relociran iz Srbije.

Mreža poziva nadležne institucije da ozbiljno shvate napade i pretnje novinarima i hitno pronađu počinioce tih dela i adekvatno ih kazne, dodaje se u saopštenju. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari