Papa Franja je posetio Boliviju, što je druga stanica nakon Ekvadora na njegovoj turneji po najsiromašnijim zemljama Latinske Amerike. On će kasnije posetiti i Paragvaj. Papu je na aerodromu u La Pazu dočekao bolivijski predsednik Evo Morales, koji mu je u skladu s tradicijom dao kesicu koke – svetog lišća Anda.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Na ceremoniji dobrodošlice na aerodromu papa Franja je govorio o potrebi da se zaštite najugroženiji u društvu od uticaja kapitalizma. On je pohvalio Boliviju, čije su većinsko stanovništvo domoroci, za podsticanje siromašnih da budu aktivni građani. „Bolivija pravi aktivne korake ka uključenju širokih sektora u ekonomski, socijalni i politički život zemlje“, rekao je rimokatolički poglavar.

Morales je veliki obožavalac pape jer, kako kaže, deli s njim mnoge stavove prema tome kako kapitalizam dovodi do društvenih nejednakosti, preneo je Bi-Bi-Si. Oni su, međutim, ukazali da je Vlada Moralesa godinama u lošim odnosima s Rimokatoličkom crkvom. Pošto je 2006. stupio na predsedničku funkciju, Morales je naredio da se iz predsedničke palate uklone Sveto pismo i krst kao „simboli kolonijalne represije Španije“.

Usvajanjem novog Ustava 2009. Bolivija je postala sekularna država, te su andski verski rituali zamenili katoličke običaje na državnim ceremonijama. Morales je rekao da je on katolik, ali da kao i mnogi Bolivijci smatra da mesta ima i za hrišćanstvo i za tradicionalno verovanje.

„I dalje sam uveren da mi Bolivijci imamo duplu religiju, duplu veroispovest“, rekao je bolivijski predsednik u januaru. Moralesov stav prema crkvi se, međutim, promenio od kada je papa Franja stao na čelo Rimokatoličke crkve. Posetio ga je dva puta u Rimu i pozvao da dođe u Boliviju.

Pre nego što je otišao u Santa Kruz, papa je posetio mesto gde je pronađeno telo jezuitskog sveštenika. Sveštenik je mučen i ubijen 1980. za vreme vojne vlasti zato što je branio prava bolivijskih manjinskih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari