Sagovornici Danasa upozoravaju da bi izjave državnih funkcionera mogle da utiču na Tužilaštvo 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Biznismen Boban Bogdanović, prekjuče je dao iskaz u policiji o novim detaljima o ubistvu Olivera Ivanovića, za koje tvrdi da je čuo od svog prijatelja, ubijenog člana klana Veljka Belivuka, a koji bi mogli, ukoliko tužilaštvo odluči, da ga uvrste u svedoke u postupku koji se vodi zbog ubistva političara.

S druge strane, predsednik i premijerka već su u medijima izneli svoje stavove o ovom svedočenju, kao o „lažima i izmišljotinama“, dok je prema zvaničnom saopštenju MUP-a čini se već gotovo odlučeno da je svedočenje neupotrebljivo.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović kaže da je saopštenje koje je MUP izdao posle Bogdanovićevog iskaza „čudno i izvitopereno“.

– Policija, odnosno MUP po našim zakonima nije taj koji vodi istragu, niti procenjuje kakav je njegov iskaz, a drugo svedoci nisu dužni da skupljaju dokaze, to radi tužilaštvo i policija po njihovom nalogu. Bogdanović kaže da mu nikakve dokaze nisu ni tražili. Navodi i da je spreman da da ove stvari koje je dao i KRIK-u, a to je komunikacija porukama sa Gligorijevićem. Naravno, dokaze o tvrdnjama o ubistvu Olivera Ivanovića i ne može da da, kaže za Danas Vojinović.

MUP je u svom saopštenju naveo i da je Bogdanović odbio poligrafsko testiranje, iako u zapisniku sa ispitivanja stoji da je kazao da nije u stanju tada da obavi ispitivanje, ali da će doći bilo koji drugi dan, objasnila je Vojinović.

Ona je istakla da su izjave u medijima najviših funkcionera potpuno neprimerene ali očekivane, ali i svojevrsna poruka upućena tužilaštvu.

– Već ko zna koji put da predsednik i premijerka reaguju na novinarska otkrića. Predsednik nije nama odgovorio, na pitanja koja mu je KRIK posao odmah nakon objavljivanja teksta, pa potpuno pogrešnu poruku šalje pravosuđu. Kontaktirali smo ga i dalje nema odgovora, a komentarisao je na televiziji. Šalje poruku tužilaštvu kako da radi a da predsednik bude zadovoljan time, kaže naša sagovornica.

Već očekivana hajka krenula je među tabloidima koji su KRIKovu priču ocenili kao montiranu pred izbore, kako bi se srušio Aleksandar Vučić.

– Manir naše vlasti i posredno tabloida da pokušavaju na sve načine da diskredituju sve što objavimo. Mislim da taj argument za izbore nema nikakvog smisla jer jedini način da toga ne bude je da mi ne radimo ništa jedno mesec dana pre izbora kao novinari i da ništa ne objavljujemo. Pokušavaju i da diskredituju ovog svedoka, ali mislim da je to spinovanje i manipulacija, oni time ne treba da se bave već tužilaštvo, zaključila je Vojinović.

– Saopštenje MUP-a je krajnje neprofesionalno i ne verujem da bi jedan profesionalni policajac dozvolio sebi da napiše onako nešto. Zadatak MUP je da nešto istraži po nalazima tužilaštva, kaže za Danas novinar Vuk Cvijić.

– Premijerka je samo glasnogovornik Aleksandra Vučića i prenosi ono što on želi. Dok je on preuzeo kao i ranije u mnogim nerasvetljenim slučajevima, ulogu i tužilaštva i sudije. Na žalost, tako se ophodi i prema ovom slučaju, iako bi bilo logično da se ovo ispita, ali ne vidim da se to radi. Vidimo da policija izdaje saopštenje i pre bilo kakvih provera, a provere mogu da se izvrše ali je potrebno neko vreme, to se ne završava na nečijem saslušanju. Bogdanović je naveo tačan datum kad mu je neko nešto rekao, gde mu je rekao, taj deo može vrlo jednostavno da se proveri, navodi Cvijić.

S druge strane, dodaje Cvijić, i u ovom slučaju se vidi da se vlast, kao i kada su ranije bile neke optužbe Milana Radojičića, ponaša „kao njegov advokat“.

– To je krajnje neobično i izaziva sumnju. S druge strane, nigde su svetu poligraf nije dokazno sredstvo, a mi ne znamo ni ko radi ta poligrafska ispitivanja, da li je na primer jedan od poligrafista brat šefa Vučićevog kabineta. To nije obična procedura, prvo se skupljaju neki podaci, pa neke činjenice. Uostalom, vidimo da nisu svi jednaki pred zakonom. Kada je Šarić prozivao policajce, isto i u slučaju Jovanjice, policajci su išli na više poligrafa, neke je svojevremeno saslušavala i Dijana Hrkalović. Vidimo i kada postoje optužbe protiv predsednika ili njegovih bliskih ljudi, iako se on busao da će ići na poligraf, nije ni to čak uradio. Zakon i ponašanje institucija očito nisu jednaki prema svima, zaključuje Cvijić.

Bogdanović se dugo premišljao

Vojinović je ispričala da se Bogdanović javio KRIKu u decembru prošle godine, ali da se još uvek dvoumio da li da sa pričom izađe u javnost.

– On je ispričao da je cela priča nekakav amanet koji je dobio od prijatelja i da je njemu pomenuo da ispriča ako mu se nešto desi. On nije ni znao da se to ubistvo dogodilo dok nije uhapšena Belivukova grupa, polovinom prošle godine. Pred kraj godine, u decembru nam se javio. Od njega smo čuli da je u međuvremenu skupljao hrabrost da to uradi, ni u decembru još nije želeo javno da govori o tome, plašio se, pa je tek nakon inicijalnog intervjua odlučio da konačno izađe u javnost, kaže novinarka KRIKa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari