Sagovornici Danasa: Vučić, SNS i mafija odgovorni za pad političkih prava i sloboda 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Za pad političkih prava i sloboda u Srbiji je odgovoran Aleksandar Vučić, koji se okrenuo od Evrope i upravlja društvom uz Srpsku naprednu stranku, bezbednosne strukture i mafiju, ističu sagovornici Danasa povodom najnovijeg izveštaja međunarodne oragnizacije Fridom hausa pod nazivom “Sloboda u svetu 2022 – Globalno širenje autoritarne vlasti“.

U izveštaju se navodi da je Srbija zadržala status delimično slobodne države, kao i da je označena kao zemlja koja je u poslednjih 10 godina zabeležila najveći pad u oblasti političkih prava i građanskih Sloboda.

U tu grupu, između ostalih, spadaju i Turska, Mađarska, Avganistan, Poljska i Sjedinjene Američke Države (SAD), prenosi Glas Amerike.

Drugu godinu zaredom Fridom haus Srbiju i SAD svrstava među države u kojima je tokom poslednje decenije zabeleženo “značajno nazadovanje“.

– Trenovi pada političih prava i građanskih sloboda u Srbiji su vidljivi za svakoga ko živi u ovoj zemlji, ističe za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Sagovornici Danasa: Vučić, SNS i mafija odgovorni za pad političkih prava i sloboda 2
Sonja Biserko (Foto: Medija centar)

Biserko ukazuje da režim Aleksandra Vučića itekako odgovoran za stanje u društvu, odnosno za to što je Srbija delimično slobodna zemlja.

– Vučić je 2014. i 2015. godine krenuo u drugom pravcu. Naime, do tada je izgledalo da je okrenut Evropi i evropskom putu. Međutim, odtad je krenuo autoritativnim pravcem gde je obesmislio sve institucije, političku život, dijalog u društvu… – objašnjava Biserko.
Danasova sagovornica dodaje da su nacionalne elite, ali i većina javnog mnjenja protiv evropskog puta, te ne očekuje da će se režim okrenuti Evropi.

Novinar Nedim Sejdinović smatra dasvi komparativni izveštaji koji mere ukupan stepen demokratije, nivo korupcije i medijske slobode, pa i ovaj Fridom hausa, iz godine u godinu konstatuju da je Srbija u demokratskom padu, da njeni stanovnici ostvaruju sve manja prava i sloboda, dok se elita na vlasti u potpunosti – samozadovoljna i samodovoljna – razbahatila.

Sagovornici Danasa: Vučić, SNS i mafija odgovorni za pad političkih prava i sloboda 3
Nedim Sejdinović (Foto: Medija centar)

– Srbija bi verovatno, sa Vučićevim režimom, još gore stajala da generalno u mnogim zemljama sveta ne postoji kriza demokratije i ljudskih prava. Ostaje pitanje kada će zapadne zemlje prestati da podržavaju Aleksandra Vučića, koji je stvorio društvo kojim upravlja on, partija, bezbednosne strukture i mafija. Srbija je Rusija na Balkanu, samo što je sreća pa nema dovoljno snage da produkuje neki novi rat – naglašava Sejdinović.

I preostale zemlje Zapadnog Balkana, Albanija, Bosna i Hercegovina (BiH), Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija ostale su u kategoriji delimično slobodnih država.

U globalnom izveštaju Fridom hausa države Zapadnog Balkana se ne pominju podrobnije – osim BiH, i to u kontekstu odnosa koji deo njenog političkog rukovodstva ostvaruje sa Mađarskom.

„Orban je ponudio podršku brojnim evropskim partnerima koji dele njegove poglede, štiteći ih od potencijalnih sankcija Evropske unije. Među onima koji od toga imaju korist je i Milorad Dodik, nacionalistički lider Srba u BiH, koji je gušio domaće neslaganje i gurao ka odvajanju Republike Srpske od multietničke bosanske države“, navodi se u izveštaju.

Precizirano je da su autoritarni režimi u Kini, Rusiji i drugde stekli veću moć – dok su u slobodnijim zemljama dovedene u pitanje uspostavljene demokratske norme.

U čak 60 država Fridom haus je zabeleženo nazadovanje u sferi političkih prava i građanskih sloboda tokom 2021 – dok se stanje u svega njih 25 poboljšalo.

Ukazano je da 38 odsto svetske populacije živi u neslobodnim državama – što je, kako beleži Fridom haus, najveći procenat od 1997. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari