Posle 53 godine, posmrtni ostaci pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića ekshumirani su 1. decembra ove godine i organizovano je njihovo prenošenje u Srbiju. Sahrana će se, pod okriljem Srpske akademije nauka i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta, obaviti u subotu 10. decembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštio je juče Odbor za organizaciju prenosa posmrtnih ostataka Slobodana Jovanovića u Srbiju.


Kako podseća ovaj odbor, najveći srpski pravnik i istoričar Slobodan Jovanović, profesor i dekan Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije nauka i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu, preminuo je u Londonu 1958. gde je i sahranjen na groblju Kensal Grin.

„Građani Srbije se na ovaj način odužuju ovom velikom naučniku, koga su komunističke vlasti osudile u odsustvu 1946. na kaznu lišenja slobode s prinudnim radom u trajanju od 20 godina, gubitak političkih i pojedinih građanskih prava u trajanju od deset godina, konfiskaciju celokupne imovine i na gubitak državljanstva“, navodi se u saopštenju. Inače, ambasador Srbije u Londonu Dejan Popović inicirao je 2009. postupak da se posmrtni ostaci Jovanovića ekshumiraju i prenesu u Srbiju, a ta je inicijativa dobila punu podršku Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari