Šaip Kamberi o sporazumu Beograda i Prištine: "Put ka normalizaciji odnosa dve države" 1Administrativni prelaz Končulj, foto: V.R. / Danas

Vest da su Beograd i Priština postigli dogovor o slobodnom kretanju u delu koji se tiče ličnih karata ocenjuje se na jugu Srbije uglavnom kao „put ka relaksaciji i normalizaciji odnosa“. Ima i onih koji ovaj dogovor tumače kao da je Srbija priznala kosovska dokumenta.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) i narodni poslanik, Šaip Kamberi, za Danas je izjavio da je ovaj dogovor „odmah pozdravio“.

„Svaki korak koji ljudima na terenu olakšava probleme je dobrodošao. Relaksacija koja je, ja se nadam, ovim sporazumom između Kosova i Srbije počela je pozitivna, u duhu i nadi postizanja novih sporazuma koji, takođe, za ljude znače život. Naravno da ćemo mi to pozdraviti i nadamo se da će ovaj novi pristup dovesti do finalnog sporazuma, zahvaljujući kome će odnosi dveju država da se normalizuju“, istakao je Kamberi.

Šaip Kamberi o sporazumu Beograda i Prištine: "Put ka normalizaciji odnosa dve države" 2
Šaip Kamberi, foto: FoNet-Ljiljana-Stojanović

Sa druge strane, Miodrag Milković, predsednik Opštinskog odbora Seljačke stranke i direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu, „ne slaže se“ sa ovim dogovorom Beograda i Prištine.

„Da li se razlikuje papir od plastike? Neko tu vidi formu… Ako me pitate da li se slažem sa tim, ne slažem se, naravno. Kosovo i Metohija je u sastavu Republike Srbije, zahvaljujući Rezoluciji Ujedinjenih nacija 1244, koja je još uvek važeća, osim ako u međuvremenu nije došlo do nekih promena, a nije“, objašnjava Milković.

Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), istakao je da ovo pitanje ličnih karata „korak na normalizaciji odnosa“ jer je cilj „da imamo što normalniji život“.

„Treba da težimo održavanju mira i stabilnosti, da nema tenzija. Trebalo bi da na umu imamo kao cilj integrisanje u Evrospku uniju, a to znači i prihvatanje i principa i prakse EU. Mislim da je napravljen jedan korak ka normalizaciji odnosa, ali još treba mnogo da se radi kako bi stvorio i održavao mir, i kako bi naša društva težila ka Evropskoj uniji (EU)“, rekao je Mustafa.

Šaip Kamberi o sporazumu Beograda i Prištine: "Put ka normalizaciji odnosa dve države" 3
Ragmi Mustafa, foto: Vojkan Ristić

Izrazio je nadu „da će doći do finalnog sporazuma između Kosova i Srbije, koji bi sasvim normalizovao odnose između Prištine i Beograda“.

„Mislim na celokupan dijalog, o čemu je pričao i kancelar Nemačke, kao i američki državni sekretar ali i drugi evropski zvaničnici. Na kraju bi trebalo da bude finalni sporazum međunarodni, zakonski obavezujući za obe države, kako bi se uspostavila normalizacija odnosa između Kosova i Srbije. Trebalo bi da na kraju, prema rečima nemačkog i američkog zvaničnika, imamo sporazum koji bi podrazumevao i međusobno priznavanje“, zaključio je predsednik NSA.

Iz Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa za Danas su poručili da je ova tema pitanje za Kancelariju za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije.

„Koordinaciono telo je spona između Vlade Srbije i te tri lokalne samouprave – Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ni na jedan način niti smo bili, niti smo uključeni u razgovore o ovoj temi“, saopštili su iz Koordinacionog tela.

Odgovore su za Danas o „slučaju kosovskih dokumenata“ izbegli da daju Branko Trajković, predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Preševu, rečima da „ne može da daje izjave bez odobrenja“, kao i Nenad Mitrović, odbornik u Opštini Bujanovac i šef Odborničke grupe SNS koji je novinaru Danasa u telefonskom razgovoru rekao da je „trenutno na sastanku“.

„Nisam sam trenutno i ne mogu da dajem izjave. Imam oko sebe pet-šest ljudi u kancelariji. Ako nije problem, da se čujemo kasnije, za dva do dva i po sata“, rekao je tom prilikom Mitrović, ali se kasnije nije javljao na pozive novinara.

Podsetimo, Srbija će kosovske lične karte prihvatati „samo iz praktičnih razloga“, kako je saopšteno javnosti, a „na prelazima će biti postavljen veliki poster na kojem piše da to nije nikakvo priznanje Kosova“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari