Šalja bio u jedinici Ramuša Haradinaja, Haški tribunal ga sumnjičio za zločine u Metohiji 1Foto: Pixabay/qimono

Bivši pripadnik OVK Pjetr Šalja (Pjeter Shala), koji je danas uhapšen u Belgiji po optužnici suda za zločine OVK u Hagu, tokom rata na Kosovu 1998-99 bio je u jedinici OVK kojom je u Metohiji zapovedao Ramuš Haradinaj (Ramush), a Haški tribunal sumnjičio ga je za zločine nad Srbima i Albancima.

Sud za zločine OVK saopštio je popodne samo da je Šalja optužen za ratne zločine i najavio da će detalji optužnice biti objavljeni naknadno.

U optužnici Haškog tribunala protiv Ramuša Haradinaja, Šalja je bio naveden kao jedan od učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da OVK uspostavi potpunu kontrolu nad područjem Metohije „nezakonitim uklanjanjem i zlostavljanjem srpskih civila, kao i maltretiranjem kosovskih Albanaca i Roma i drugih civila koji su bili viđeni kao, ili su bili saradnici srpskih vlasti, ili na drugi način nisu podržavali OVK“.

Šalja je svedočio na prvom suđenju Haradinaju pred Haškim tribunalom, u oktobru 2007, porekavši da je bio umešan u ratne zločine.

Tadašnji Haradinajev branilac Ben Emerson (Emmerson) je u sudnici prethodno kazao da su istražitelji Tribunala tvrdili da je Šalja bio umešan u otmicu i ubistvo Zdravka Radunovića iz Peći, 18. jula 1998.

Radunović je, po optužnici protiv Haradinaja, tog dana „nestao pošto je otišao iz svoje kuće u Peći“.

„Vojnici OVK oteli su ga u selu Dujak i odveli ga u selo Glođane, gde su ka predali lokalnom komandiru OVK. Dok je bio u pritvoru OVK, ustreljen je u glavu i ubijen. U septembru 1998. njegovi ostaci pronađeni su u kanalu kod jezera Radonjić“, pisalo je u optužnici protiv Haradinaja.

Advokat Emerson, koji sada pred sudom za zločine OVK brani Hašima Tačija (Hashim Thaci), u sudnici Haškog tribunala je, sredinom oktobra 2007.godine, rekao i da je Šalja bio osumnjičen za još dve otmice.

Po optužnici protiv Haradinaja, to su bile otmice Albanaca koji su podržavali Demokratski savez Kosova (DSK) Ibrahima Rugove.

Pripadnici OVK oteli su Nasera Liku i Fadila Fazliju 23. maja 1998. u selu Žabelj, a potom ih, „pod optužbom za izdaju“, prebacili u štab OVK u selu Jablanica.

Tamo su im vojnici OVK, na čelu s Haradinajem, zapretili da više ne mogu živeti na Kosovu ukoliko svoje selo ne „oslobode od Srba“, a potom ih pustili.

Liku su, međutim, pripadnici OVK ponovo oteli u julu 1998. i zatim ga podvrgli prebijanju, zlostavljanju i mučenju, po naređenju Haradinaja. Lika je, na kraju, uspeo da pobegne.

Navedena krivična dela, u optužnici protiv Haradinaja bila su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Haški tribunal je, posle dva suđenja, Haradinaja oslobodio krivice po svim tačkama optužnice.

Pritvor Jablanica je jedno od poprišta zločina koja se navode u optužnici suda za zločine OVK protiv zapovednika OVK Hašima Tačija (Hashim Thaci) i njemu podređenih Kadrija Veseljija (Veseli), Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi) i Jakupa Krasnićija (Krasniqi).

Uhapšeni Šalja u pritvoru u Belgiji čeka na prebacivanje u pritvor suda za zločine OVK u Hagu.

Po pravilima suda, optužnica mora biti objavljena do prvog pojavljivanja optuženog pred sudijom u Hagu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Šalja bio u jedinici Ramuša Haradinaja, Haški tribunal ga sumnjičio za zločine u Metohiji”

  1. Sa’će malo da ih ‘apse da im uteraju strah, pa kad im ukinu vize da porazmisle dal’ da rizikuju da idu na Zapad… Jer sad su tamo na KiM svi prvoborci (uz dva svedoka) a baš takve Hag traži.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.