"Samo 20 odsto pasa na svetu imaju svoje vlasnike": U Šapcu regionalni seminar o problemima tih životinja 1foto EPA PHOTO EPA/SAŠA STANKOVIĆ/as/gh

„Stopa smrtnosti štenaca na ulici je od 60 do 80 odsto, a samo jedna nesterilisana ženka, godišnje okoti u proseku 14 štenaca“, neki su od poražavajućih podataka iznetih na regnionalnom seminaru „Upravljanje populacijom pasa – novi pristup temi“ u Šapcu.

Rečeno je da problem pasa na ulici, nije samo problem sa kojim se suočava Srbija, već i zemalje Evropske unije.

Rešenje, međutim, predstavlja dugotrajan i mukotrpan proces, a potrebno je da se postave i konkretni ciljevi koji se mogu postići.

“Rešenje se zasniva na tri osnovna cilja. Prvo, ne sme se vraćati na eutanaziju, odnosno ubijanje pasa. Drugo je odgovorno vlasništvo, odnosno mikročipovanje. Treće je udomljavanje i promocija udomljavanja, kako bi ljudi shvatili da nema potrebe da kupuju psa, ima ih dovoljno u prihvatilištima“, istakao je ekspert za dobrobit životinja Antonio Di Nardo.

Po novom kodeksu Svetske organizacije za zdravlje životinja, više se ne koristi termin “lutalica”, niti “napušten pas”, već je reč o psima koji se “slobodno kreću”.

Seminar se organizuje u okviru projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ koji finasira EU.

Radi se o pilot projektu u koji će biti uključene tri lokalne samouprave, a EU prvi put ulaže sredstva u aktivnosti ovog tipa.

U projekatu učestvuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a semnaru u Šapcu prisustovali su predstavnici Udruženja za zaštitu životinja „Pravo na život“, gradsko prihvatilište JKP „Stari grad“, kao i predstavnici grada.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari