Samo da i njega ne sruše: Reakcije Kragujevčana na gradonačelnikovu najavu rekonstrukcije dimnjaka u Kneževom arsenalu 1Foto: Z. S. M.

 

Najava gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića da će se do kraja leta obaviti sanacija fabričkog dimnjaka u Kneževom arsenalu izazvala je zabrinutost kod velikog broja Kragujevčana.

Po njima, opravdanu. ako se uzme u obzir da je pod vlašću SNS-a devstirana Gradska tržnica čija je „obnova” već ušla u četvrtu godinu i ne nazire joj se kraj, rekonstrukcija Trga Vojvode Radomira Putnika ne uliva poverenje da će biti završena do kraja ove godine, usred dana za 1. maj u centru grada porušena je kuća dr Ilije Kolovića pod zaštitom države…

Ovo su samo neki od najpoznatijih primera zaštićenih zdanja ili urbanističkih celina koje je gradska vlast „naprednjaka”, po mišljenju građana, „uspela da upropasti”.

– Sve što su dotakli, uništili su, ako je do „glasa naroda” slušamo žalopojku kragujevačkog taksiste dok prolazimo pored zabarikadiranog i zablombiranog trga Vojvode Radomira Putnika kod nekadašnjeg Suda (zdanja palate koja je takođe pod zaštitom države).

Rekostrukciju dimnjaka u Kneževom Arsenalu gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, obelodanio je prošle nedelje u intervjuu datom kragujevačkom portalu „Glas Šumadije”.

Na konstataciju njihove novinarke da je ostalo još malo vremena do početka Arsenal festa, jednog od napoznatijih muzičkih festivala u našoj zemlji i činjenicu da je prošlogodišnji međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za revitalizaciju Vojno-tehničkog zavoda završen je uspešno, odabrana su najbolja rešenja, raspisivan je i tender za obnovu Velikog dimnjaka, ali se na prostoru „Kneževog arsenalaˮ još uvek ništa ne preduzima, gradonačelnik Dašić je odgovorio:

– Nije se stalo sa procesom, aktivno radimo na postepenoj obnovi čitavog kompleksa. Prvi korak je svakako rešavanje imovine na delovima VTZ-a gde se Grad javlja kao suvlasnik. Već je završen projekat sanacije dimnjaka u VTZ-u i radovi na sanaciji su planirani da se realizuju krajem leta ove godine. Upravo se radi projekat sanacije centralnog trga u okviru VTZ-a, čije finansiranje se planira sredstvima koje ćemo dobiti u okviru projekta ITI Unopsa i EU pro plusa, istakao je Nikola Dašić.

Tim povodom, ovog vikenda saopštenjem za medije reagovao je Boris Kovačević,
bivši pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnja grada Kragujevca i koordinator Projekta revitalizacije VTZ-a.

– Prostor VTZ-a je prostor od blizu 50 ha i preko 150 objekata, od kojih se najznačajniji nalaze na početku u prostoru građanima poznatijem kao Knežev arsenal. Plan je bio da se ceo taj deo grada pokrene, sa šetalištima, trgovima, restoranima, habovima, raznim poznatim brendovima, različitim kulturnim i sadržajima za mladje populacije, sve u starom industrijskom stilu a moderno organizovano. Prostor u kojem bi se kvalitetni događaji organizovali na nedeljnom nivou i privlačili mase u Kragujevac a ne jednom godišnje kao danas, podsetio je Kovačević.

Po njegovim rečima Knežev arsenal je prostor koji bi svim Kragujevčanima bio na ponos i na najbolji način „pričao” priču Kragujevca i Šumadije.

– I šta se sad desilo od svega toga? Gradonačelnik se hvali time što dimnjak nekome neće pasti na glavu?! I to možda…, konstatuje on u svom obraćanju javnosti i medijima.

Samo da i njega ne sruše: Reakcije Kragujevčana na gradonačelnikovu najavu rekonstrukcije dimnjaka u Kneževom arsenalu 4
Dimnjak nekome neće pasti na glavu i to možda – Boris Kovačević Foto: Šumadijski blok

Ovaj osnivač građanskih pokreta „Kragujevačka priča” i „Šumadijski blok 21” podseća „da kad smo već kod dimnjaka” postoje organizacije koje rade svoj posao, koje sprovode programe podrške EU kao što je ovde slučaj i nemaju nikakve veze sa gradskom upravom.

– Oni su pronašli između ostalih opština i Kragujevac, baveći se svojim poslom a gradonačelnik je „pritrčao” da „pripiše” sebi to u zaslugu ne bi li neupućenoj javnosti predstavio kako se ipak nesto na tom projektu i dalje radi. A istina je da se ne radi nista. Kao ni sa Tržnicom, fasadama i da ne nabrajamo, smatra Kovačević, između ostalog, dodajući u zaključku čitave priče o Kneževom arsenalu „da se izgleda bliže izbori”.

Prostor VTZ-a je dugi niz godina važio za strogo kontrolisani „zabranjeni grad”, u neposrednoj blizini Starog gradskog jezgra i Miloševog venca, sa kojima je povezan mostovima.

Tokom prethodne dve decenije, a posebno nakon što je Kragujevac otkupio deo prostora i građevine nekadašnjeg VTZ-a 2006. godine, nekadašnji Knežev arsenal je konačno počeo da otkriva svoje sadržaje i bisere industrijskog nasleđa i postao dostupan široj javnosti.

Ali, otvoren, nezaštićen i bez osmišljene namena i svrhe tokom poslednih deceniju i po počeo je naglo da propada i bude devstiran.

Pokušalo se na razne načine i više puta da se ovoj jedinstvenoj urbanističkoj celini industrijskog nasleđa da svrha i namena, ali nijedan nije urodio plodom i danas Kragujevčanima služi kao parking.

Na mnogima su se urušili krovovi. Vide se ostaci požara, nemara i hrpe đubreta koje zajedno sa obrušenim delovima krovnih konstrukcija pokriva podove nekada šnjih fabričkih hala.

Sve je ižvrljano grafitima i predstavlja potencijalnu opsnost za nekog ko bi se usudio da razgleda „rodno mesto srpske industrije” kao i potencijalni izvor zaraze.

O jedinstvenom kompleksu industrijske baštine u ovom delu Evrope niko ne vodi računa godinama.
Za Nikolu Dašića, gradonačelnika Kragujevca kompleks VTZ-a je izuzetno važan, kako je isticao u razgovorima za Danas, za rebrendiranje imidža grada.

– Ako bi se sredio onda bi taj prostor bio urbanistička celina i dragulj poput Starog grada u Kotoru, rekao je on prošlog marta posle sastanka sa tadašnjom ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović a tema razgovora je bila „Strategije regionalnog razvoja i mogućnosti za bolje korišćenje sredstava iz pretpristupnih (IPA) fondova i sredstava donatorske razvojne pomoći”.

Od onda, u proteklih 15 meseci Knežev arsenal je samo nastavio da propada.

Rukovodeći se onim „glasom naroda” sa početka teksta u našoj nedeljnoj anketi Vox populi dali smo priliku kragujevačkim čitaocima Danasa da daju svoje mišljenje o „revitalizaciji dimnjaka u Kneževom arsenalu”. Na fejzbuk Danasa na lokalu Kragujevac reagovalo je i dogovorilo više od 5.000 Kragujevčana.

– Samo da ga ne sruše, preovladava u njihovim komentarima.

Izdvajamo samo neke od njih: „Isto ko i sve do sada, u nedogled i poćice im po zlu i srušiće ga”, „Nekako tako, umeju oni to, izvežbali se na Tržnici i fasadama u centru grada”, „Imam 70, ali ne verujem da će to završe za moga života, a planirao sam da živim 100 godina”, „Verujem da će i to završiti pre roka, do 2035. godine”, „Biće isto kao i sa pijacom”, „Za dve godine najaviće revitalizaciju revitalizacije, pa novi konkurs, tender, novi izvođači”, duhovita su, ali i ne zabrinuta reagovanja Kragujevčana.

Čest je i njhov apel u našoj anketi gradskim vlastima – ne dirajte ga. Poučeni „građevinskim poduhvatima” SNS-a možda su i u pravu.

Jedinstven urbanistički kompleks u Evropi

Knežev arsenal je jedinstveni vojno industrijski i arhitektonski kompleks u Srbiji i Evropi. Ova svojevrsna ambijentalna celina sastoji se od fabričkih zgrada i radionica, sa kraja 19. i početka 20. veka. Proglašen je za kulturno dobro od velikog značaja 1979. godine.

Samo da i njega ne sruše: Reakcije Kragujevčana na gradonačelnikovu najavu rekonstrukcije dimnjaka u Kneževom arsenalu 12
Muzej Zastave oružje Foto: Z. S. M.

Kompleksom dominira ogroman fabrički dimnjak i zdanje Stare Livnice, podignuto 1882. godine u kojem je danas smešten Muzej „Zastave oružje” – jedinstven muzej nastanka, opstanka i rasta savremene srpske države. Oba su pod zaštitom države kao kulturna dobra.

Danas je, ovaj prostor, pored Muzeja „Stara livnica” u Kneževom arsenalu u Kragujevcu, poznat po muzičkom festivalu Arsenl fest koji se svakoga leta (poslednjeg vikenda juna) već više od decenije, organizuje u Kneževom arsenalu.

Pre nekoliko godina u ambijentu nekadašnjeg kragujevačkog VTZ-a snimana je poznata serija „Krv i čelik” italijansko-irska koprodukcija o izgradnji čuvenog Titanika.

Više vesti iz ovog gada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari