Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader izjavili su juče, u odvojenim izjavama novinarima, kako očekuju od Tužilaštva Haškog tribunala žalbu na presudu suda „vukovarskoj trojci“ i ponovili da će Hrvatska nastaviti da sarađuje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine.

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader izjavili su juče, u odvojenim izjavama novinarima, kako očekuju od Tužilaštva Haškog tribunala žalbu na presudu suda „vukovarskoj trojci“ i ponovili da će Hrvatska nastaviti da sarađuje sa Međunarodnim sudom za ratne zločine.
Reagujući na optužbe predsednika Haškog tribunala Fausta Pokara da hrvatski dužnosnici diplomatskim pritiskom žele da utiču na nezavisnost suda u slučaju prvostepene presude Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću za zločine na Ovčari, Mesić je kazao da Hrvatska ne vrši pritisak, već da želi da postupak završi u skladu sa zakonom i pravdom. Dodao je kako očekuje žalbu Tužilaštva suda u Hagu.

Izbori u Hrvatskoj 25. novembra

– Parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani 25. novembra, dogovoreno je juče na sastanku državnog vrha Hrvatske. Predsednik Sabora Vladimir Šeks kazao je novinarima da će izbore raspisati predsednik države 17. oktobra, od kada počinje da teče rok od 14 dana za predaju izbornih lista. Dodao je kako će u petak 12. oktobra raspustiti Sabor. Predizborna kampanja počeće 3. novembra.

Premijer Ivo Sanader kazao je da će Hrvatska nastaviti da sarađuje sa Haškim tribunalom, te da zbog toga ima pravo da kritkuje odluke tog suda. On je rekao da pismo predsednika Tribunala upućeno UN ne može da našteti Hrvatskoj.
Posle višednevne nedoumice i prepucavanja između kabineta predsednika i premijera, Mesić i Sanader su se na jučerašnjem sastanku dogovorili da Sanader predstavlja Hrvatsku na sednici Generalne skupštine UN i predoči nezadovoljstvo prvostepenom presudom Tribunala „vukovarskoj trojci“.
Komentarišući vest da je predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar optužio Hrvatsku da primenjuje diplomatski pritisak zbog presude „vukovarskoj trojci“, predsednik opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović rekao je da „Hrvatska ima pravo da brani svoje interese dopuštenim sredstvima“. Milanović, ipak, kaže da HDZ i premijer Ivo Sanader to rade „sa previše galame i na štetu Hrvatske“.
– Haški sud zastupa svoja stajališta. Bitno je tko to radi u hrvatsko ime. Onaj tko to radi, radi to s previše galame i na štetu Hrvatske – rekao je predsednik SDP i dodao da „moli HDZ i njegova predsjednika da to više ne rade“.
Svečanom sednicom, kojoj su prisustvovali predsednik i premijer, Hrvatski sabor juče je obeležio Dan nezavisnosti. Predsednik Sabora Vladimir Šeks podsetio je da su odlukom Sabora od 8. oktobra 1991. o prekidu državnopravnih odnosa sa tadašnjom SFRJ udareni temelji samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj. Šeks je istakao da je Hrvatska morala da „preskoči mnoge balvane i barikade, prođe kroz neslućene Scile i Haribde međunarodnih odnosa i neravnomernih odnosa snaga“. Šeks je naglasio da je Hrvatska pre 16 godina krenula pravim putem i da je danas ravnopravna članica savremenog demokratskog sveta. Potvrda tog položaja, prema njegovim rečma, jeste ocena Evropskog parlamenta da bi 2009. mogao biti učinjen poslednji korak ka EU, kao i najava da bi u aprilu Hrvatskoj trebalo da stigne i zvanična pozivnica za NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari