Protiv bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera juče je podignuta prva optužnica zbog navodnog uzimanja oko 3,6 miliona kuna, odnosno oko 500.000 evra, provizije od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova 1994. i 1995. godine.

Posle sprovedene istrage, Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) podigla je optužnicu pred županijskim sudom u Zagrebu zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja, objavilo je Državno tužilaštvo Hrvatske na svojim internet stranicama.

Sanader se tereti da je kao zamenik ministra spoljnih poslova, od kraja 1994. godine do marta 1995, u Zagrebu i Austriji, tokom rata i kada je Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije, iskoristio svoj položaj i ovlašćenja.

U USKOK-u tvrde da je Sanader u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za učešće u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hipo bankom i kao protivuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini od sedam miliona austrijskih šilinga. Navedeni iznos mu je u celosti isplaćen nakon što je između Vlade Hrvatske i Hipo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140 miliona šilinga za kupovinu i opremanje diplomatskih predstavništava. Na taj način Sanader je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna.

USKOK je u optužnici predložio da se na osnovu Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim delom i prekršajem, bivšem premijeru oduzme celokupna protivpravno stečena imovinska korist. Istraga u ovom slučaju pokrenuta je u martu ove godine. Protiv Sanadera USKOK vodi više istraga među kojima i istragu vezanu za hrvatsku naftnu kompaniju u kojoj se tereti da je primio 10 miliona evra mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskom MOL-u.

On je takođe prvoosumnjičeni u aferi „Fimi medija“ u kojoj se tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenih kako bi iz ministarstva i državnih preduzeća preko marketinške agencije Fimi medija, izvukao oko 100 miliona kuna. Sanader se tereti i za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede sa firmom Dioki Roberta Ježića.

Odbijen zahtev za ispitivanje šefa MOL-a

Mađarsko državno tužilaštvo odbilo je zahtev hrvatskih kolega da se ispita predsednik uprave mađarske naftne kompanije MOL Žolt Hernadi zbog navodnog davanja mita od 10 miliona evra bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu. Kako je izvestio Večernji list, mađarsko tužilaštvo smatra da bi to ugrozilo bezbednost Mađarske. Slučajem su obuhvaćeni i bivši potpredsednik Vlade Damir Polančec i direktor MOL-a Žolt Hernadi, čije je ispitivanje traženo preko međunarodne pravne pomoći. Večernji list piše da je odlukom mađarskog tužilaštva Hernadi proglašen osobom od mađarskog nacionalnog interesa. Mađari navodno žele da sprovedu i sopstvenu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari