Saniraju se posledice hakerskog napada na informatički sistem majdanpečkih zdravstvenih ustanova 1Foto: J. B. K.

Skoro nedelju dana informatičari Doma zdravlja i Opšte bolnice Majdanpek danonoćnim radom saniraju posledice hakerskog napada na informatički sistem ovih zdravstvenih ustanova. Zbog napada hakera čitav sistem bio je „zaključan“ i time par dana onemogućeno normalno funkcionisanje.

Nedelju dana informatičari majdanpečkih zdravstvenih ustanova rade bez prekida i deo po deo sistema koji je bio “zaključan” zbog hakerskog napada osposobljavaju za normalan rad.

Deo po deo sistema se osposobljava i vraća na normalno funkcionisanje i očekuje se da do kraja nedelje bude uspostavljeno normalno funkcionisanje.

-Pacijenti Doma zdravlja u Majdanpeku od srede, 31. maja mogu svoju redovnu terapiju da podignu u apotekama, a nakon normalizacije sistema u Majdanpeku, krenućemo da normalizujemo rad i Zdravstvenih stanica u Donjem Milanovcu i Rudnoj Glavi, kao i ambulanti u Jasikovu – rekao je za Danas direktor Doma zdravlja Majdanpek dr Dragan Fudulović.

Posledice napada osetili su i pacijenti, jer je zbog blokade elektronskih kartona nekoliko dana bilo onemogućeno izdavanje elektronskih recepata, specijalističkih uputa i zakazivanje pregleda.

Zdravstveni radnici trudili su se da pronađu način i premoste nastali problem.

„Trudili smo se da sve što ne mora da ide elektronski ide ručno, laboratorija, rendgen, ultrazvuk, specijalističke upute za Majdanpek, lekarske komisije“, saznajemo od dr Vladice Petrovića iz donjomilanovačke Zdravstvene stanice, koji kaže i da su pacijenti imali razumevanja zbog nastale situacije.

Zahvaljujući angažovanju informatičara majdanpečkih zdravstvenih ustanova podaci koji su bili zaključeni biće vraćeni, a zaštita sistema pojačana.

Podsećamo prošle srede informatički sistem Doma zdravlja Majdanpek i Opšte bolnice bio je na udaru hakerskog napada, što je za posledicu imalo “zaključavanje” čitavog informatičkog sistema i paralisanje rada ove dve zdravstvene ustanove.

Hakeri su za vraćanje baza podataka tražili novčani otkup. Istragu o hakerskom napadu vode nadležni organi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari