Sanirane prevrnute cisterne sa amonijakom 1Evakuacija sela Jasenovik krajem januara 2019. Foto: BETA/Saša Đorđević/MO

Meštani sela Jasenovik kod Niša sinoć i danas pre podne organizovanim i privatnim prevozom vratili su se u svoje kuće pošto je uspešno okončano premeštanje i obezbeđivanje vagona – cisterne sa amonijakom, koji je 19. januara, zajedno sa još jednim vagonom sa istim „teretom“, iskliznuo iz šina i prevrnuo se.

U Jasenovik su danas vraćene i domaće životinje koje su prošlog petka, uz pomoć Veterinarskog instituta i drugih službi grada, ali i u „privatnoj režiji“ meštana, prebačene „na bezbedne lokacije“ izvan sela.

Radovi na podizanju druge cisterne započeli su u nedelju oko 11 časova, a trajali su do 23 časa, što je duže od planiranog, zbog nepovoljnih vremenskih prilika i problema sa dizalicom. U niškom Gradskom štabu za vanredne situacije juče su kazali da je u Jasenovik stigao specijalni tim koji je angažovao privatni prevoznik NCL, čiji su vagoni ispali iz šina, kako bi obavio pretakanje amonijaka iz premeštenog vagona. U vreme zaključenja ovog izdanja nije saopšteno kada će početi pretakanje.

Komandant Gradskog štaba i gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je za sada izvesno da meštani Jasenovika neće ponovo biti evakuisani, pošto pretakanje nije rizično po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Oni su prvi put evakuisani u petak od 7 do 17 časova, u vreme podizanja i obezbeđenja prvog vagona – cisterne sa amonijakom.

Nakon pretakanja amonijaka i odvoženja cisterne, radnici „Infrastruktura železnica Srbije“ nastaviće radove na saniranju pruge, koja je, prema prvim informacijama, tokom nesreće oštećena u dužini od 300 metara. Nakon sanacije, saobraćaj na ovoj pruzi, na relaciji Niš – Zaječar, trebalo bi da bude ponovo uspostavljen.

Uzrok saobraćajne nesreće, u kojoj su iskliznula i prevrnula se dva od ukupno 14 vagona, prevoznika NCL, još nije saopšten. Meštani Jasenovika su više puta kazali novinarima da se na ovoj deonici „stalno dešavaju nesreće“, ocenjujući da je najveći problem što ta stara, oštećena i zapuštena pruga, nikada nije rekonstruisana. Pruga na ovoj relaciji je većim delom izgrađena pre Prvog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari