„Sankcije SAD zapečatile Vulinovu karijeru“: Sagovornici Danasa o mogućim razlozima smene direktora BIA 1foto FoNet Milica Vučković

Aleksandar Vulin sasvim izvesno odlazi sa čela BIA, a na njegovo mesto dolazi neko iz redova naprednjaka, dok će mesto zamenika direktora BIA pripasti SPS-u. Vulin se dugo vremena nije pojavljivao niti oglašavao u javnosti, a zid ćutanja definitivno je zacementiram otkad su mu SAD uvele sankcije, zbog zloupotrebe položaja, navodne trgovine narkoticima i oružjem.

Upitan šta bi mogao da bude razlog za smenu Vulina, koji na ovoj funkciji nije ni godinu dana, advokat Božo Prelević kaže za Danas da se zna razlog i da je on objavljen kada se Vulin našao na listi lica koja su pod sankcijama SAD.

– Tamo piše umešanost u organizovani kriminal, korupcija itd, sve gore od goreg za jednu državu zlatnog doba. Šta je on lično nije bitno, ali to što se baš on nekom (predsedniku države) sviđa za mesto prvog čoveka BIA je tragedija jednog naroda koji se davi u plićaku zabavljen glupostima. Opozicija mora uraditi sve da postane alternativa, sve ostalo je uzaludna priča – ističe Prelević.

Poslanik DS Srđan Milivojević smatra da jedini razlog za smenu Aleksandra Vulina treba da bude izričit zahtev građana okupljenih oko protesta Srbija protiv nasilja, koji već četiri meseca zahtevaju njegovu smenu.

– Svima nama kojima je stalo do Srbije nije jasno zašto taj zahtev do sada već nije ispunjen. Taj zahtev dodatno je pojačan stavljanjem Aleksandra Vulina na listu osoba koje su pod sankcijama Ministarstva finansija SAD zbog teskih optužbi među kojima su trgovina narkoticima, oružjem i zloupotrba javne funkcije. Uloga Vulina u aferi Jovanjica i proizvodnji marihuane u najvećoj fabrici droge u Evropi koja očigledno nije mala je dodatan razlog za ovu smenu – naglašava Milivojević za Danas.

On dodaje da je dovoljna činjenica da niko neće sarađivati sa bezbednosnom službom kojom rukovodi ovako kompromitivan kadar, da se o njegovoj smeni ni ne raspravlja.

– U normalnim državama on bi bio ne samo smenjen već i uhapšen i izveden pred sud . Umesto njega Vučić će naći nekog jednako nesposobnog i kompromitovanog ko bi trebalo da glumi da rukovodi službom koja se odavno otela bilo kakvoj kontroli – upozorava Milivojević.

Vulin je na čelo BIA stupio 2. decembra prošle godine, svečanom primopredajom dužnosti između njega i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, čime su faktički zamenili pozicije.

Pre imenovanja za direktora Bezbednosno informativne agencije bio je ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu se našle na meti američkih sankcija, koje su mu uvedene 11. jula ove godine.

Iako se Vulin nije oglašavao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su sankcije SAD protiv direktora BIA njegova odgovornost jer „nije uveo sankcije Rusiji“.

„Da sam samo dan pre toga najavio uvođenje sankcija Rusiji, Vulinu ne bi bile uvedene sankcije“, rekao je Vučić 13. jula za televiziju Pink.

Naveo je da sankcije „nemaju nikakve veze sa trgovinom oružjem ili drogom“.

„On sa tim ima veze kao i svako ko je ministar policije ili direktor BIA. Ako dostave bilo kakvu relevantnu informaciju, mi ćemo procesuirati Vulina. Ali od toga nema ništa jer im je trn u oku situacija sa Rusijom“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari