Holandska vlada je juče saopštila da je, pošto je predsednik Ugande Joveri Museveni potpisao zakon koji predviđa stroge kazne za homoseksualce, ukinula pomoć vladi u Kampali, ali da će nastaviti da pruža podršku nevladinim organizacijama. Donacije iz inostranstva čine 20 odsto budžeta Ugande, navodi Asošiejted pres.


Norveška je saopštila da će Vladi Ugande uskratiti direktnu pomoć od osam miliona dolara, ali da će ojačati podršku borcima za ljudska prava i demokratiju. Danska je navela da za programe pomoći vredne više od 8,6 miliona dolara više neće biti zadužene vlasti u Kampali, već privatni subjekti i građanske organizacije.

Vašington je najavio mogućnost uskraćivanja pomoći Ugandi zbog mera uperenih protiv gej populacije, koje je Bela kuća okarakterisala kao „odvratne“. Museveni je, potpisujući zakon, izjavio da želi da odvrati organizacije sa Zapada da podstiču homoseksualnost u Africi.

Vlada Ugande je juče ocenila da je dobro što je pomoć ukinuta, „kako bismo mogli da živimo sa sredstvima koja imamo“. Novim zakonom je predviđena doživotna robija za homoseksualne odnose, uz uvođenje krivičnih dela kao što su „zavera radi činjenja homoseksualnosti“ i „podsticanje homoseksualnosti“, koja su kažnjiva sa sedam godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari