Sankcionišite informativni program Pinka, Hepija i Studija B 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Članovi akademske zajednice na čelu sa Slobodanom Prvanovićem, naučnim savetnikom na Institutu za fiziku Univerziteta u Beogradu, predaće sutra Regulatornom telu za elektronske medije zahtev za razrešenje članova Upravnog odbora RTS-a i zabranu emitovanja informativnog i političkog programa televizija Pink, Hepi i Studio B.

– Stanje u sferi javnog informisanja u Srbiji je daleko ispod nivoa koji odlikuje civilizovano društvo. Svedoci smo drastičnih kršenja medijskih sloboda, a time i ljudskih prava, nepoštovanja zakona koji regulišu medijski prostor i zloupotrebe medija radi obmanjivačkog prikrivanja afera pripadnika vladajuće stranke i propagandističkog veličanja njenog predsednika – naveo je Prvanović i poručio članovima REM-a da umesto da reaguju, svojim nečinjenjem omogućavaju sunovrat naših medija.

Više od 140 članova akademske zajednice tražilo je od rukovodstva RTS-a da promeni uređivačku politiku u pravcu poštovanja Zakona o javnim medijskim servisima, odnosno da javnost informiše istinito, nepristrasno, celovito i bez cenzure, i ne služeći interesima ni jedne političke stranke. Nakon što ovaj zahtev nije usvojen, tražene su ostavke celokupnog rukovodstva RTS-a.

– Kada je reč o komercijalnim emiterima, televizije Pink, Hepi i Studio B već duže vreme preko svojih programa plasiraju najgoru propagandu u korist vladajuće stranke i njenog predsednika, a što ste mogli i morali da primetite. Shodno članu 51 Zakona o elektronskim medijima obavezni ste da se starate da programski sadržaj ovih televizija nema informacije kojima se podstiče mržnja zbog političkih ubeđenja ili članstva u političkim strankama – navodi se u tekstu i dodaje da zahtevaju da se sankcioniše ovakvo postupanje navedenih televizija izricanjem mere privremene zabrane informativnog programa i programa sa političkim sadržajem i to u trajanju od 30 dana.

– Ukoliko nakon isteka perioda zabrane bude nastavljeno sa ranijim načinom rada, odnosno ukoliko se ne bude postupalo prema merama koje im budete izrekli, od vas zahtevamo da televizijama Pink, Hepi i Studio B oduzmete dozvole za rad, kao što je to regulisano članom 32 pomenutog zakona – zaključuje se u Zahtevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari