Šansa da se dobije organ svedena na minimum zbog korone 1

Povodom Nacionalnog dana donora, koji se obeleževa 6. juna, udruženje transplantiranih pacijenata i pacijenata kojima je potrebna transplantacija organa „Zajedno za novi život“ organizuje izložbu fotografija i video-materijala u Galeriji hola zgrade Radio Televizije Srbije na kojoj će biti prikazane životne borbe koje pacijenti vode dok čekaju transplantaciju ili su iz njih izašli kao pobednici.

Izložba će biti otvorena do 10. juna  a posetioci će moći da upoznaju  i lično one koji su dobili život na dar. Izložba se otvara simbolično u pet do dvanaest (11:55).

– Ovom izložbom želimo da skrenemo pažnju javnosti na osobe koje čekaju transplantaciju organa, a šansa da ga dobiju u protekle dve godine je svedena na minimum zbog pandemije korona virusa zbog koje se transplantacije nisu radile.  Fotografije su nastale u aprilu i maju mesecu 2022. godine, a fotografisani su pacijenti koji su transplantirani, koji su na dijalizi i/ili čekaju transplantaciju srca, jetre, bubrega i pluća – navode iz udruženja „Zajedno za novi život“.

Kako dodaju, postavka  “priča priču” o tome koliko je teško čekati organ u Srbiji, koja je na dnu Evropske lestvice po broju donora na million stanovnika, te od kakvog je značaja imala transplantacija organa za pacijente koji su je dočekali.

– U pitanju su fotografije u punom koloru, visokog intenziteta koje prikazuju pacijente u bolničkoj postelji, prilikom invazivnih pregleda i teških terapija i hemodijaliza. Ujedno, su izložene fotografije pacijenata pre i posle transplantacije, koje pripadaju njihovoj privatnoj arhivi i nisu visokog kvaliteta, ali na realističan način prikazuju šta znači transplantacija u fizičkom smislu za svakog od njih – kažu iz udruženja.

Pored fotografija biće prikazani i video-materijali u kojima osim pacijenata, učestvuju i naši najeminentniji stručnjaci  koji su članovi  timova za transplantaciju srca, bubrega i jetre, i koji govore o svom učešću u procesu transplantacije organa.

-Pacijenti nisu fotografisani i snimani samo u bolničkim uslovima, već su govorili o svom iskustvo i na svom radnom mestu, kući, u krugu porodice, na svojim omiljenim mestima za odmor, izlazak i boravak sa porodicom. Ova izložba omogućuje transplantiranim pacijentima i pacijentima koji su na listama čekanja za transplantaciju organa da svoje životne borbe koje vode ili su iz njih izašli kao pobednici prikažu kroz fotografiju ili video materijal. Saznanje da će uticati na podizanje svesti građana na temu značaja doniranja organa, ova izložba motiviše da se i dalje kao udruženje borimo i tražimo humanu crtu kod naših sugrađana, za koju smo sigurni da postoji – navode iz udruženja.

Oni zaključuju da „umetnost ne treba da bude izdvojena iz životne prakse, uključujući i teške momente“.

– Veza umetnosti i humanosti je jedinstvena, jer i jedna i druga vremenom postaju deo svake ličnosti. Nadamo se da će što više građana svojim prisustvom podržati naš događaj i time nam pomoći da ukažemo na veliki značaj i humanost doniranja organa – zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari