Ogrtači, jastučnice, stolnjaci, ukrasni tkani predmeti nastali na starim razbojima samo su deo eksponata koji je izložen u Edukativnom centru za ruralni razvoj Zrenjanina, povodom završetka obuke u starim zanatima za nezaposlene žene.

Trinaest nezaposlenih žena iz Tomaševca, Čente, Botoša, Mihajlova, Banatskog Despotovca, Čente, Jankov Mosta, Knićanina, Lazareva, Lukićeva, Lukinog Sela, Stajićeva, osposobljeno je za izradu odevnih i dekorativnih predmeta pomoću stare veštine tkanja. Reč je o programu koji nezaposlenim ženama pruža šansu da nađu zaposlenje.

– Za mene je ovo bila odlična šansa da naučim da radim rukotvorine, nadam se da će naši proizvodi imati plasman na tržištu. Vidim da se rukotvorine sada kupuju kao suveniri. Drago mi je što mi je neko pružio šansu, jer kad ste dugo bez posla, osećate se otpisano – kaže Anželika Janković.

Prva tkačka škola u Velikom Bečkereku osnovana je 1884. godine, a o bogatoj tradiciji ovog starog zanata govori i činjenica da su nekad nadaleko poznati bili torontalski ćilimi iz srca Banata.

– Na tu tradiciju naslanja se i projekat „Banatske prelje“, koji smo uspešno okončali sa namerom da nezaposlene žene steknu veštine koje će im omogućiti da izrađuju premete za upotrebu – kaže Danka Ječmenica iz Edukativnog centra, koordinatorka projekta „Banatske prelje“.

Obuka je trajala od sredine decembra, dva puta nedeljno, na četiri razboja, a vodila ju je Zorica Popov, preduzetnica iz Novog Sada, vlasnica tkačke radionice. Pokrovitelj „Banatskih prelja“ je Balkanski fond za lokalne zajednice, a podršku je pružio i Grad Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari