SANU organizuje predavanja o Informbirou

Ostavite komentar


  1. Baš su našli aktuelnu temu…! Zemlja se raspada, institucije ne postoje, privreda katastrofa, zdravstvo, takodje, obrazovni sistem u kolapsu, Univerzitet ćuti…a akademici po onoj – selo gori a baba se češlja.
    E, Dragoslave, Dragoslave, zar ne možeš da izadješ iz „45.? Jeste bilo olovno vreme, ali zar je“ osveta“ preča od budućnosti nacije? I šta ćete dobiti time što ćete po ko zna koji put osuditi zločine komunista(srpske Ozne)?
    Ovim samo pokazujete besmislenost institucije kakva je SANU postala u srpskom društvu…

  2. „…..o sukobu Jugoslavije i Informbiroa,…“ Vec u startu, ćoravo. Sukob je bio izmedju Tita i Informbiroa, sto nikako nije isto. Prema tome vec u startu Dimic (svesno?) zeli da izbegne da se dogadjaj sagleda onakvim kakav jeste: Titovo magarcenje Srba (za sta su mu bile neophodne odresene ruke).

    1. Što se magarčenja tiče činjenice su sledeće :
      1. SSSR je zagovarao pripajanje Kosmeta Albaniji, što bi se desilo već krajem četrdesetih, da nije bilo razlaza Tita i Staljina.
      2. SSSR je izričito zahtevao nacionalizaciju svih poljoprivrednih poseda u Jugoslaviji , pa i onih najmanjih , što je izvršeno u svim drugim zemljama istočnog bloka, na šta Tito nije pristao znajući da će naići na nesavladiv otpor preko 70% stanovništva.
      Inače , tretman koji su imali ljudi zatvoreni na Golom otoku se ne može ničime opravdati.

  3. Da li nekome pada na pamet da organizuje predavanje na temu tehnološke konkutentnosti u XXI veku, umesto što neprestano kopaju po jalovini istorije?

  4. Glupost, što nisu organizovali raspravu na temu – mesto i uloga AVNOJ-a u razvaljivanju svega što se zove srpsko.

  5. Koga jos u danasnja vremena zanima medjukomunisticko mrcvarenje na Golom Otoku? Zasto je to pateticno komunisticko sektasenje u opste tema bavljenja najozbiljnije nacionalne naucne institucije?! Da je Informbiro 1948 godine pobedio i poslao Broza, Rankovica i Kardelja na Goli Otok, da li bi se sada nasi Cenjeni Akademici bavili ‘implikacijama na svetski komunisticki pokret’?! … Nema li ovaj narod i drzava ovih dana malo vecih problema kojima bi ste mogli da se posvetite?!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.