Saobraćajnice u opštini Dimitrovgrad dobile novo lice 1Centar Dimitrovgrada Foto: Zoran Panić

Na teritoriji opštine Dimitrovgrada sanira se i rekonstruiše nekoliko putnih pravaca, a za sledeću godinu planirani su radovi na nekoliko lokacija, kažu u lokalnoj samoupravi.

– Kad govorimo o infrastrukturnim projektima i koliko je uloženo u putnu infrastrukturu u svakom slučaju poslednjih godina je dosta toga urađeno i promenjeno. Unapređena je infrastruktura. Dosta ulica i puteva je rekonstruisano, urađene su i neke nove ulice. Unazad nekoliko godina dosta ulica u gradu u potpunosti je obnovljeno. To znači da je promenjena u potpunosti vodovodna i kanalizaciona mreža, naročito stara azbestna vodovodna mreža. Posle toga su one asfaltirane i izgledaju kao nove. Ostale ulice će na osnovu sredstava iz budžeta naredne godine biti završene – kaže za Danas predsednik opštine Dimitrovgrad dr Vladica Dimitrov.

On navodi da su završeni sokaci, odnosno manje ulice u prigradskim naseljima – Lukavici, Belešu i Željuši.

– Ostalo je još nekoliko ulica da se završi u samom grad, prigradskim naseljima i selima ka gradu – kaže Dimitrov.

Prema njegovim rečima, pre nekoliko godina završen je jedan potpuno novi putni pravac Željuša-Poganovo u dužini od 11 kilometara uz pomoć Puteva Srbije.
– Završeni su i putni pravci ka selima, Prtopopinci-Brebevnica i glavna ulica u Gojin Dolu. Ono što je obeležilo poslednju godinu su projekti Koridora Srbije koje finansira Svetska banka. Zahvaljujući tom projektu urađeni su regionalni putni pravci koji se vezuju za Koridor 10 a za našu opštinu su veoma važni. To su putni pravca Smilovci-Prtopopinci i Boljev Dol – Slavinja u Zabrđu i Visoku na Staroj planini. Ovi putni pravci povezuju Dimitrovgrad i Pirot. Putevi podno Stare planine su veoma važni ne samo za stanovnike tog dela opštine već i za razvoj turizma u tom kraju. U južnom delu naše opštine urajen je putni pravac Lukavica -Verzar. To je glavna ulica u dužini od 2 kilometra. Zamenjena je kompletna vodovodna mreža a radove su finansirali Koridori Srbije. Rađeni su i putevi ka Pirotu a to je putni pravac prema Poganovu i manastiru Sveti Jovan Bogoslov, velikom kulturno-istorijskom blagu i turističkom potencijalu u kanjonu Jerme – kaže Dimitrov.

Saobraćajnice u opštini Dimitrovgrad dobile novo lice 2
Dr Vladica Dimitrov Foto: Zoran Panić

Prema njegovim rečima, iako je poslednje dve godine obeležila epidemija kovida 19, koja je uticala na nešto manje prihode u budžetu, nije se prestalo sa radom.
– Iz budžeta opštine i iz republičkog budžeta, finansirani su infrastrukturni radovi i građani mogu da budu zadovoljni – kaže on.

Na pitanje koliko je značajno povezivanje Pirota i Dimitrovgrada, Dimitrov kaže da je povezivanje opština u Pirotskom okrugu veoma značajno iz više razloga.

– Moramo da se udružujemo da bi mogli da zajedno konkurišemo kod investitora, ponudimo radnu snagu i da sve to iskoristimo u razvoj turizma. Poslednjih desetak godina saradnja sve četiri opštine u Pirotskom okrugu je na visokom nivou. Toga su svesni svi u okrugu da je važan zajednički nastup ka investitorima i da podignemo kapacitete opština – kaže Dimitrov.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Dimitrov kaže da nastavljaju sa rekonstrukcijom ulica, uključujući i rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže tamo gde je potrebno.

– Radimo jedan regionalni putni pravac, odnosno ulice u gradu sa Putevima Srbije u dužini od tri kilometra. To su ulice Detko Petrov, Balkanka i Nišavska, ulica Kirila i Metodije i Ive Andrića. Lokalna samouprava finansira zamenu vodovodne i kanalizacione mreže a Putevi Srbije finansiraju asfaltiranje – kaže za Danas predsednik opštine Dimitrovgrad dr Vladica Dimitrov.

Nastavak izgradnje infrastrukture

– Iduće godine treba da završimo glavnu ulicu u Željuši i spojimo se sa putem Željuša-Poganovo. Nastavićemo i radove od Poganovskog manastira prema Zvonačkoj Banji. To je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao tokom boravka u Dimitrovgradu sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim. Taj put je jako važan za razvoj ovog kraja. Potrebna je infrastruktura da bi doveli ozbiljnog investitora za hotel u Zvonačkoj Banji. Očekujemo i rekonstrukciju regionalnog putnog pravca oko sela Radejna u dužini od oko tri kilometra i od Prtopopinaca prema Visoku – priča Dimitrov.

Ovaj tekst je deo projekta “Infrastruktura za novi život Dimitrovgrada“ koji sufinansira ova opština . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari