vrtićfoto jola

Ako je Grad Beograd stavio do znanja da ima dovoljno sredstava da deca borave besplatno u vrtićima, onda očekujemo da se to vidi i u socio-ekonomskom položaju zaposlenih u predškolskim ustanovama i da nam za početak isplate solidanu pomoć za 2023. godinu koju nam duguju, kaže za Danas Vesna Janjić, predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i obrazovanja Beograda.

Komentarišući obećanje gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će od 1. septembra vrtići biti besplatni, ona napominje da će sindikat „s punom pažnjom“ pratiti šta će se dešavati i kako će to izgledati u praksi.

Šapić je u intervjuu za portal pink.rs rekao da je Grad Beograd obezbedio novac za svu decu predškolskog uzrasta, koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće.

„Ta usluga strahovito mnogo košta, ali to ne znači da nije toga vredna“, rekao je Šapić i istakao da je obezbeđen novac, bez obzira na to što je u poslednjih nekoliko godina gotovo dupliran broj dece, korisnika predškolskih usluga.

U Udruženju privatnih predškolskih ustanova Beograda kažu da nemaju nikakve informacije o načinu realizacije Šapićevog obećanja, niti ih je iko zvao na razgovor.

Vesna Janjić pojašnjava da roditelji čija deca idu u državne predškolske ustanove sada plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, što je oko 5.500 dinara, dok 80 odsto subvencioniše Grad. Isti iznos subvencije sleduje i roditeljima dece upisane u privatne vrtiće, s tim što oni plaćaju razliku do pune cene koštanja koja se razlikuje od obdaništa do obraništa.

Od jeseni bi Grad trebalo da subvencioniše pun iznos ekonomske cene boravka od oko 28.000 dinara za 58.000 mališana u državnim vrtićima. Ova suma biće dotirana i roditeljima oko 22.000 mališana koji su upisani u privatne predškolske ustanove, a ostatak do punog iznosa u konkretnoj ustanovi će plaćati roditelji iz svog džepa.

Janjić kaže da je to vest dobra za roditelje i da treba pozdraviti odluku gradske vlasti koja na ovaj način brine o svojim najmlađim sugrađanima, ali ukazuje da sindikat tek treba da sagleda efekte ove mere na zaposlene u beogradskim predškolskim ustanovama.

– Kako će to uticati na naše zaposlene ostaje otvoreno pitanje dok ne počne nova školska godina, ali je sigurno da će, s obzirom na rast inflacije, veliki broj roditelja čija deca sada pohađaju privatne vrtiće biti zainteresovan da ih prebaci u državne jer će biti potpuno besplatni – navodi Janjić.

Sagovornica Danasa iznosi podatak da u državnim predškolskim ustanovama radi nešto manje od 10.000 zaposlenih, od kojih trećina zarađuje minimalan lični dohodak, a nešto više od 50 odsto svih struktura zaposlenih primaju plate koji su nešto iznad minimalca.

– Ključ svih naših problema su izmena uredbe o finansiraju i zidanje novih objekata jer postojeći građevinski kapaciteti nisu dovoljni za smeštaj dece da bi se radilo po normativima. Upis preko normativa direktno utiče na kvalitet rada i na bezbednost dece. Da bi iz predškolskih ustanova deca izlazila spremna za ono što ih čeka u osnovnoj školi morate da imate adekvatne uslove za rad. Nemamo dovoljno materijala za rad po programu koji je Ministarstvo prosvete uvelo pre pet godina, dobijamo ga „na kašičicu“. Nedostaju sredstva za održavanje objekata, od 2019. zaposleni nisu dobili uniforme, fale vozila za prevoz hrane iz centralnih kuhinja do objekata – nabraja Janjić samo neke od problema sa kojima se suočavaju.

Posle protesta koji su održali 8. marta u Beogradu, zaposleni su dobili solidarnu pomoć za 2022. godinu, ali im Grad duguje novac po tom osnovu za ovu godinu. Janjić kaže da su počeli zdravstveni pregledi za radnike, što je bio jedan od zahteva istaknut na protestu, ali se na nove uniforme i obuću i dalje čeka, budući da je tek najavljeno raspisivanje tendera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari