Saradnja Kikinde i Novog Bečeja na izgradnji saobraćajnice Sombor-Kikinda 1Foto: Grad Kikinda

Od 2019. godine najavljivana izgradnja saobraćajnice Sombor – Kikinda, trebalo bi počne ove godine radovima na prvih 22 kilometra od Bačkog Brega do Sombora, a na drugom kraju su lokalne samouprave Kikinde i Novog Bečeja potpisale sporazum o saradnji na izradi idejnog urbanističkog plana za deo nove bačko-banatske magistrale na njihovom ataru.

Novi put dužine 175 kilometara ustvari spaja dva granična prelaza, Bački breg na granici sa Hrvatskom i Nakovo nadomak Rumunije, a između i Sombor, Kulu, Vrbas, Bečej, Novi Bečej i Kikindu.

Imaće četiri trake, dozvoljena brzina će biti 100 kilometara na sat, a izgradnja će koštati 430 miliona evra.

Nikola Lukač (SNS), gradonačelnik Kikinde, i Saša Maksimović (SNS), predsednik opštine Novi Bečej, istakli su da im je cilj da ubrzaju realizaciju projekta kako bi što pre započeli radovi i da je njihov ugovor primer ostalim gradovima i opštinama kako treba da sarađuju komšijske lokalne samouprave.

Lukač je još naglasio da je buduća saobraćajnica spas za severni Banat, i infrastrukturno i industrijski.

Saradnja Kikinde i Novog Bečeja na izgradnji saobraćajnice Sombor-Kikinda 2
Foto: Kikindske

Dumitrov: Nama treba Banatska magistrala

Nedavno se na sednici Skupštine grada odbornik Goran Dumitrov (GG Naše malo mesto) osvrnuo na hvalospeve naprednjaka povodom najave izgradnje saobraćajnice Sombor-Kikinda, i podsetio da taj put niko nije tražio i nije ozbiljno pominjan u zvaničnim državnim planovima, već su građani severnog Banata životno zainteresovani za Banatsku magistralu, koja je u planovima i obećanjima vlasti godinama unazad.

– Mi preko noći dobijamo vest da u Mađarsku treba da idemo preko Bečeja na Sombor, a mi ovde gore imamo tri prelaza, i Mađarska je ostavila priključak na auto-put za prelaz kod Rabe i mi bi sa Banatskom magistralom imali 57 kilometara do Segedina – objasnio je Dumitrov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari